Városlista
2025. február 26, szerda - Edina

Hírek

2025. Február 25. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

KARCAGI KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

KARCAGI KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ szabadterén került megrendezésre az idei Karcagi Kolbászízesítő Verseny.

- Nagyon finom ez a kolbász egyébként. Jól van fűszerezve, jó házi ízesítésű.

Ilyen és ehhez hasonló mondatok feltűnően gyakran hangzottak el a Karcag Kincse Kulturális Központ környékén szombaton. És nem csak a tapasztalt kolbászkóstolók szájából.

- Nagyon jó lett az ízesítése. A széle egy picikét meg van kapatva, de amúgy nagyon jó az íze.

A ma ismert kolbászhoz hasonló füstölt ételt már az ókori görögök is készítettek, majd a rómaiak vették át, illetve formálták a maguk ízlésére a kolbászkészítést. Viszont olyan gasztroversenyt, mint a karcagi kolbászízesítő rendezvény, nem találtak ki hozzá.

KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA, megbízott igazgató, Déryné Kulturális Központ és Könyvtár:
- Jelen pillanatban a mai napon húsz csapat nevezett, ők próbálják majd összemérni a tudásukat és a legjobb kolbászt elkészíteni a nap folyamán, emellett természetesen kulturális programokkal is készültünk az ide látogató vendégeink számára.

A csapatok a szervezőktől kapták a húst, az összes többiről maguknak kellett gondoskodniuk. A fűszerekről, de a kolbásztöltőről is.

HORVÁTH FERENC, a zsűri elnöke

- A csapatok tényleg szépen felkészültek, megjelentek a régi, autentikus töltők is, meg minden, tehát lehet látni, ez azt gondolom, hogy szépen dolgoznak a csapatok. Ugye megkapták a húst, ugye be kell ízesíteni, be kell tölteni. Van, aki szépen átdarálja még egyszer és azzal még jobb lesz a húsnak az állaga, illetve a fűszer már ekkor keveredik.

A világ szinte minden országának konyháján megtalálható a kolbász Mexikótól Németországon át Olaszországig, Spanyolországig.

FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:

- A karcagi kolbászkészítés hagyományosan egy közepesen fűszeres, tehát nem is teljesen fűszertelen, mint egyes vidékeken a kolbász az csak sót raknak bele, esetleg borsot, meg nem is olyan paprikás, mint mondjuk Békéscsabán és környékén, Szegeden és környékén, ahogy készítik. Tehát egy ilyen visszafogottabban fűszerezett, nagyon finom, ízletes étel.

A pirospaprika- őrlemény a tizenkilencedik század közepén jelent meg a hazai gasztronómiában és szinte azonnal forradalmi változások okozója lett. Ez viszont azt jelenti, hogy az úgynevezett fehér kolbász receptje a pirospaprika megjelenése előttről származik. De immáron komoly hagyomány ez is, az is.

SZEPESI TIBOR, polgármester:

- Ez a rendezvény, amely azokat a hagyományokat táplálja, amelyet itt a Nagykunságban is jellemzőek. Ugye az a hagyomány, amelyről csak beszélünk, az előbb- utóbb véget ér. Ezért fontos az, hogy ezekről a hagyományokról ne csak beszéljünk, ne csak olvassunk, hanem próbáljuk ki, cselekvően vegyünk részt ezeknek a megvalósításában és hát nyilván ilyen a kolbászkészítés is, hiszen ezek a receptek apáról fiúra, nagyapáról unokára szállnak és egy- egy családra jellemző ízvilágot alkotnak.

A paraszti társadalmakban farsang idején tartották a disznótorokat, márpedig Magyarországon disznótor az egyedi fűszerezésű kolbász nélkül elképzelhetetlen.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:

- Itt a Nagykunságban, mint a birkapörkölthöz mindenki ért a kolbászkészítéshez. Mindenkinek saját receptje van és itt az emberek belenőnek ebbe, mert hiszen gyermekkoruktól nem is emlékeznek arra, hogy mikor kezdtek el először kolbászt gyúrni, mikor kezdtek el először disznótorba járni és ez egy jó hagyomány.

Bár igaz, hogy ami évszázadok óta jól működik, azon miért is kellene bármit változtatni? A családi kolbász- recept pedig ilyen. Ugyanakkor mindig voltak és lesznek újítók, akik kitalálnak valami extrát és az vagy elterjed, vagy nem. Ilyen például az aszalt szilvás, csokoládés, vagy a Jászságban nemrégiben kikísérletezett tojásrántottával töltött kolbász.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 26. 07:00, szerda | Helyi

ÚJ KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MÚZEUMBAN

Megőrzött idő, gyarapodó örökség” című időszaki kiállítás nyílt a Györffy István Nagykun Múzeumban. Az elmúlt 12 évben a múzeumba többnyire felajánlásként adományozott tárgyak kerültek kiállításra.

2025. Február 26. 07:00, szerda | Helyi

TOMBOL AZ INFLUENZA

Megduplázódott a betegforgalom a karcagi gyermekorvosi rendelőkben. A influenza-járvány most elsősorban a tizennégy- tizennyolc éves korosztályt betegíti meg.

2025. Február 25. 15:01, kedd | Helyi

Bódultan se!

Magyarországon nemcsak az ittas, hanem a bódult vezetéssel kapcsolatban is zéró tolerancia van érvényben.

2025. Február 25. 13:02, kedd | Helyi

Lopott kocsival, jogsi nélkül

A tulajdonos nem is tudott róla, hogy elvitték a kocsiját. A törökszentmiklósi rendőrök ébresztették, hogy a járművel árokba hajtott a tolvaj. Kiderült, az illetőnek jogosítványa sincs, és több lopást is elkövetett.