Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

A városról

Karcag Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, a Nagykunság „fővárosa”. A település az Alföld egyik legforgalmasabb útvonala, a 4. számú főközlekedési út mellett fekszik, Szolnok és Debrecen között félúton. Jellegzetes alföldi város, kb. 20.000 lakossal. A település fekvéséből, kulturális, egészségügyi, oktatási és gazdasági szerepéből következően vált a táj központjává.

A 13. századtól ezt a területet kunok lakták. A város neve is kun eredetű személynévből származik, amelynek jelentése pusztai róka. A kunokat konok, ám szorgalmas és becsületes embereknek tartották és tartják még ma is.

Városunknak jelentős a művészeti élete. Híres a fazekassága. Itt élt és alkotott a Kossuth-díjas fazekasmester, Kántor Sándor. A városban alkot Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, akinek szobrai sok helyen díszítik Karcagot. A népművészet több ágának is nagy hagyománya van, pl. a kunhímzésnek, a vertcsipke-készítésnek, a fafaragásnak vagy a kovácsművességnek.

Karcag a Nagykunság szellemi életének is központja. A Györffy István Nagykun Múzeum, a nemrég nyílt Nagykun Látogatóközpont kiállításai, a Városi Csokonai Könyvtár és a Déryné Művelődési Központ színes programjai vonzóak. Gazdag a könnyű- és komolyzenei élet is a településen.

 

Karcag a Hortobágyi Nemzeti Park déli fogadókapuja. A szikes puszta, a város határában emelkedő kunhalmok, a Kun emlékhely, a szélmalom és a szárazon álló ötlyukú Zádor-híd meglátogatása kellemes kirándulást ígér. A termálvizű fürdő pihenést és gyógyulást kínál az idelátogatóknak.

A város lakói őrzik és ápolják hagyományaikat, büszkék múltjukra és jelenükre. Június végén a Birkafőző Fesztivál, augusztusban a Nagykunsági Kulturális Napok programjai, októberben a Lovas napok rendezvényei sok látogatót vonzanak Karcagra.

A gasztronómia iránt érdeklődők is szívesen látogatnak városunkba. Nemcsak a híres karcagi birkapörköltöt kóstolhatják meg, hanem a ferdinándot, a kölesből készült ételeket is. Városunkból indult a 2011-es év ország tortájának, a kecskeméti baracköntetes kölestortának az ötlete is.

Karcagnak több külföldi testvérvárosa is van: Székelykeresztúr (Románia), Ómoravica (Szerbia), Mérke (Kazakisztán), Szepsi (Szlovákia), Schwarzheide (Németország), Longueau (Franciaország), Krosno (Lengyelország).