Hírek
2023. Július 18. 05:00, kedd |
Helyi
Forrás: Agrárminisztérium
V. Dunamenti Halfesztivál Mohácson
Az idén, immáron ötödik alkalommal megrendezett fesztiválon az érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel.
Magyarország képzeletbeli térképén a hazai haltermelőknek és fogyasztóknak köszönhetően már rajta van a „Szilvásváradi pisztráng”, az „Akasztói szikiponty” vagy a „Balatoni hal", ahol a helyi értékre és minőségre építve megpróbálják védeni, megmutatni a halgazdálkodás és fogyasztás régi tradícióját. A Dunamenti Halfesztivál Mohácsot teszi fel erre a térképre – emelte ki megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
Az idén, immáron ötödik alkalommal megrendezett fesztiválon az érdeklődők a Duna menti halételek sokszínűségét fedezhették fel. Mohács és a busójárás hagyománya mára a város szimbólumává vált. A Mohácsiak pedig jól tudják, hogy hagyományok ápolása élteti a közösséget, ezért is gyúlnak tüzek a bográcsok alatt az öreg Duna partján nyaranta. A Mohácsi Német Önkormányzat által elindított eseményen egy időben, egy helyen volt végig kóstolható számos, a Duna mentén ismert módon elkészített halétel.
A gasztronómiai fesztiválok, a hal elkészítését központba helyező közösségi események nagyban hozzájárulnak az Agrárminisztérium célkitűzéséhez, hogy növeljük az egy főre jutó éves átlag halfogyasztást, amellett, hogy ennek nagyobb arányát a magyar halak tegyék ki – mondta megnyitó beszédében az államtitkár. Kiemelte, hogy ezzel egyrészt a magyar családokat, a magyar haltermelőket, azaz a nemzetgazdaságot támogatjuk. Másrészt a magyar halak vásárlásával a fogyasztók is biztosak lehetnek benne, hogy kiváló minőségű, ellenőrzött és szigorú szabvány szerint előállított hazai terméket fogyasztanak, amivel a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét is támogathatják.
A hagyományokra visszatekintve az államtitkár felidézte az első magyar szakácskönyvet – amit 1622-ben Bethlen Gábor fejedelem szakácsától másolt le Galgóczy István –, mely pontosan lefedte az akkori halételeket. Ekkor harminc magyar halféléből 189 féle ételt tudtak elkészíteni. Rámutatott, hogy méltó utódjai és hírvivői vannak Mohácson a magyar halfogyasztásnak, amit a nagyvilág számára is érdemes minél inkább bemutatnunk a fesztivállal.
Magyarországon a természetes vizeinkkel együtt közel 160 000 hektár nyilvántartott halgazdálkodási vízterület és mintegy 26 000 hektár halastó ad életteret a halállománynak. A halgazdálkodási vízterületek hasznosítói pedig jó együttműködést tartanak fent a kiváló minőségű hal-utánpótlást biztosító haltermelőkkel. Ez biztosítja az igényekhez igazodó termelési struktúrát és a több esetben már uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel minősített halakat. A fesztivál ideje alatt természetesen a nagyközönség is elkészíthette, vagy akár meg is vásárolhatta kedvenc halételét a kitelepülő halárusoknál. A kulturális programok mellett a magyarországi német nemzetiségi kultúra képviselői és Ausztriából érkező fellépők is bemutatkoztak.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 22. 15:00, péntek | Helyi
ÜNNEPI HANGVERSENY
Erkel Ferenc magyar zeneszerző 1810. november 7-én született Gyulán. Az ő nevéhez fűződik többek között nemzeti imádságunk, a Himnusz megzenésítése is.
2024. November 22. 13:00, péntek | Helyi
SEGÍTETT A GONDOSÓRA
A törökszentmiklósi rendőrök egy eltévedt idős hölgyhöz siettek, aki gondosórájával kért segítséget.
2024. November 22. 07:00, péntek | Helyi
NYÍLT NAP A SZENTANNAIBAN
Hamarosan fontos döntést kell meghozniuk a nyolcadikos tanulóknak és szüleiknek, hiszen közeleg a középiskolai jelentkezés határideje.
2024. November 21. 13:00, csütörtök | Helyi
TÖK-ÉLETES DÉLELŐTTÖTT SZERVEZTEK
A Talentum Óvoda dolgozói TÖK-Életes délelőtt címmel szerveztek rendezvényt a Múzeumparkba, melyen a gyerekek pillanatok alatt teljesítették az ügyességi feladatokat.