Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2022. Július 25. 05:00, hétfő | Helyi

TISZAVIRÁGZÁS

TISZAVIRÁGZÁS

Idén is elkápráztatott mindenkit a Tiszavirágzás

A Tisza teljes jászkunsági szakaszán láthattuk a tiszavirágzást

A tiszavirágzás a Tiszára és mellékfolyóira jellemző természeti csoda. A Maroson már egy héttel korábban is megfigyelhetőek voltak a rovarok. A kérészek tánca tíz-tizennégy nap alatt ér végig a folyón, délről észak felé haladva, s megyénkbeli szakaszokon is felfedezhetőek voltak az apró állatok.
Minden évben június 10. és 20. között várható a tiszavirágzás, melyre többen hetekkel előtte elkezdenek készülődni, hogy megtalálják a legalkalmasabb helyet e természeti csoda megfigyelésére.

Szolnokon estéről estére a Tisza városi szakaszának partján is összegyűlnek az érdeklődők, pedig a rajzás leginkább a beépítetlen területeken jellemző. A lárvák ugyanis három évig nevelkednek az agyagos talajban, majd onnan bukkannak a felszínre, hogy táncukkal elkápráztassák az érdeklődőket.

A túrákat Tiszainoka és Kürt térségében, folyamatosan figyelik a vizet, a virágzás jelei után kutatva. A felszínen megjelent példányok száma megsokasodott, így vasárnapra már hivatalos túrát is hirdettek.

Általában fél hétkor egy-egy „kóbor” hím kezdett megjelenni, elhagyva a számukra kijelölt parti sávot. A virágzás a déli körön, a kanyar előtt indult Inoka felé. Már a nap is teljesen lebukott, amikor a parti sáv benépesült és a nőstények kompenzációs repülése elérte a csúcsot, becslése szerint háromnegyed nyolc körül.

Tízezret meghaladó példányt láthattak.

A kérészek mindössze néhány órán át repülnek a víz felszíne felett. Az évek során energiát halmoznak fel magukban a vedléshez, a számunkra látható életszakasz egyetlen célja a szaporodás.
A nőstény a lárvabőrből kibújik, a hímek körbeveszik, hogy meg tudják termékenyíteni. Ez adja a virágsziromra hasonlító formát is, melyről a jelenség a nevét kapta. A megtermékenyített petesejtek a vízre hullanak, majd beássák magukat a talajba.

Bár az összes elmélet sorra megdőlni látszik az évek alatt. Idén különös ez a késői időpont, eddig nem volt jellemző. Máskor már a rajzás vége felé jártunk, amikor ebben az évben még csak a csúcsot mutatja. A fotósok számára ez különösen fájó pont, hiszen a szép színekhez kell a napfény. A lemenő sugarak ugyanis szép megvilágítást biztosítanának a sárgásbarna rovaroknak

A kérészek táncának szemlélése egy röpke pillanatnyi megállásra buzdít a rohanó világban, talán ezért is kíváncsiak oly sokan az apró rovarokra.
2014 óta nem volt ekkora tiszavirág rajzás

Hétfőn a rajzás este negyed nyolc tájékán mintegy százezres nagyságrendet ért el, ez a szám azonban még növekedett. Az idei rajzás nőstény túlsúlyos, ami nyolc óra körül érte el az egymillió körüli csúcsot. A repülés egészen kilenc óráig, a teljes sötétedésig folytatódott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 17:00, szerda | Helyi

HÁROM NAP ALATT ÖT BŰNCSELEKMÉNY

Három nap alatt öt bűncselekményt követett el egy jászladányi férfi. Ebből hármat ugyanazon a napon.

2024. Szeptember 18. 15:25, szerda | Helyi

XXIX. MBH Bank Városi Polgármesterek Randevúja Karcagon

XXIX. MBH Bank Városi Polgármesterek Randevúja Karcagon

2024. Szeptember 18. 13:00, szerda | Helyi

NEKTARINSZÜRET

Még néhány nap és véget ér az idei őszibarack- szezon, a magyar gyümölcsök helyét átveszik a külföldről hozottak. A termelők- kereskedők szerint idén jobb volt a termés, mint tavaly, az árak viszont nem változtak.

2024. Szeptember 18. 09:00, szerda | Helyi

TAGADJA, HOGY MEGFOJTOTTA AZ APJÁT

Egy karcagi férfi többször is bántalmazta édesapját, majd egy nézeteltérésük odáig fajult, hogy dulakodás közben megfojtotta az apját. Az ügyben most újabb tárgyalást tartottak. A férfi továbbra is tagadja tettét.