Hírek
2012. Június 18. 11:57, hétfő |
Belföld
Forrás: MTI
Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen
![Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen](/external/image_cache/e/8/e/e8eeb990be31a01c203a844f13aefa1d.jpg)
Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan anyagot tartalmazzanak, amelyekről már kiderült, hogy növelik a rák kialakulásának kockázatát - idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com) egy amerikai szakértő tanácsait.
Alice Bander, az Amerikai Rákkutató Intézet munkatársa szerint érdemes változtatni azon, hogy mit sütögetünk a szabadban, és azon is, hogy miként tesszük ezt. A nagy adag vörös húsok, a feldolgozott hústermékek és a túlpörkölt, megégett étel egészségügyi kockázatot hordoz hosszabb távon. Ahol a hús megszenesedik a grillen, ott heterociklikus aminok (HCA vegyületek) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH vegyületek) képződnek, amelyekről már több tanulmány kimutatta, hogy rákkeltő hatásúak.
Bander az alábbi változtatásokat javasolja a biztonságosabb grillezés érdekében:
- Kevesebb vörös hús kerüljön a rácsra, viszont jóval több színes zöldség és gyümölcs, amelyekkel értékes fitovegyületeket veszünk magunkhoz, ezek a természetes növényi összetevők ugyanis védő hatásúak a rák ellen. Érdemes kipróbálni a spárga, hagyma, gomba, cukkini, padlizsán vagy a kukorica grillezett változatát. A gyümölcsöket bekenhetjük vékonyan növényi olajjal, mielőtt a grillrácsra tesszük, a legjobb állag eléréséért pedig kissé éretlen vagy közepesen érett állapotban lévőket válasszunk!
- A vörös húsok egy részét érdemes kiváltanunk fehér húsokkal (például csirkével) és hallal.
- Az előpácolt húsokban kevesebb HCA vegyület keletkezik sütéskor, ezért érdemes legalább 30 percig citromlében vagy fűszerezett ecetben pácolni a szeleteket.
- Ha részlegesen előpároljuk a húst, akkor kevesebb ideig tesszük ki a grillezés alatt olyan magas hőmérsékletnek, amelyen a káros anyagok keletkeznek. Ezt a műveletet azonban közvetlenül a grillen való sütés előtt kell elvégezni, a hús nem állhat hosszabb ideig az előpárolás és a sütés között.
- Kisebb lángon, lassan is megsül a hús. Így kevesebb HCA és PAH vegyület keletkezik, ezért szánjunk inkább hosszabb időt a grillezésre!
A húsok előkészítésekor a zsírdarabokat nemcsak kalóriatartalmuk miatt érdemes eltávolítani, hanem azért is, mert a tűzbe csöpögve a láng fellobbanását okozza, amely így túlságosan megpörköli a húst. A mindezek ellenére megégett, egészségre káros anyagokat tartalmazó darabokat késsel távolíthatjuk el a hússzeletről.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 07. 07:18, péntek | Belföld
Hatsávossá bővül az M1-es autópálya Győrig
Megkezdődik az M1-es autópálya hatsávosra bővítése Budapest és Győr között 2025 augusztusában.
2025. Február 07. 07:15, péntek | Belföld
Karácsony Gergely: Budapest győzött, a város érdeke felülírta az ingatlanpanamát
A kormány végre meghátrált, amit már évekkel ezelőtt kellett volna, azt csütörtökön elismerték: mini-Dubaj helyett győzött Budapest érdeke -
2025. Február 07. 07:14, péntek | Belföld
Felhős, de száraz, hideg idő várható a hétvégén
Csendes, jellemzően felhős-borult, de száraz, hideg idő várható a hétvégén - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2025. Február 07. 07:13, péntek | Belföld
Gulyás Gergely szerint a 13. havi nyugdíjat folyamatos támadások érik a Brüsszel markában lévő ellenzék részéről
A 13. havi nyugdíj a jövőben is a magyar nyugellátás fontos része lesz, és a magyar kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy növelje a nyugdíjak vásárlóerejét, megvédje a nyugdíjasokat -