Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Június 09. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: karcag tv

TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

A Tiszafüred és térségében működő agrárvállalkozások körében hatalmas érdeklődés kísérte Győrffy Balázs országgyűlési képviselő,

a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK elnökének előadását az Országos Jégkármérséklő Rendszer többévnyi működtetése során szerzett tapasztalatokról, és a rendszer továbbfejlesztésének lehetőségéről.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezete és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége Tájékoztató Fórumot szervezett az országos jégkár mérséklő rendszer (JÉGER) továbbfejlesztését szolgáló, gyakorlatorientált műszaki megoldások alkalmazásának lehetőségeiről, Tiszafüreden, a Kérész Központban.

Hubai Imre Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke
-A Tiszafüred és elsősorban a Tisza-tó térségében élő gazdálkodóknak arra az igényére reflektált a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a MAGOSZ és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat, amelyik a klímaváltozás káros hatásai miatt a csökkenő és eléggé hektikusan, eléggé szélsőségesen érkező csapadékmennyiség egyik lehetséges okát igyekezett feszegetni, és arra kerestük a választ a szakemberekkel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, Győrffy Balázs elnök úrral, hogy vajon mi lehet a valós oka annak, hogy a csapadék mennyisége mind mennyiségében, mind időszakában, lehullás idejében eléggé nagy szélsőségeket mutat.

A tájékoztató fórumot megtisztelte jelenlétével Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter is.

Dr. Fazekas Sándor, országgyűlési képviselő

-Van egy nagyon nagy rendszer, egy rendkívül nagy rendszer, ami változik. Az időjárás mindig változik, ezért is nem időnek hívják, hanem időjárásnak. Ebben kell elhelyeznünk nekünk a mi éghajlatunkat, amire konkrét adatok vannak, a mai a 60-as évek közép-bulgáriai klímájának felel meg. A melegedést valamennyien látjuk. Vannak többen, akik a 60-as évekre még emlékeznek. Én gyerek voltam, de tényleg más volt, még a 60-as 70-es években az éghajlat. Ma Közép-Bulgária, ahol volt szerencsém egyébként biciklivel letekerni odáig, az rendkívül forró, szaharai jellegű. Itt vagyunk mi középen a 60-as évek Közép-Bulgáriájával, és a mi éghajlatunk a korábbi, amit sokan megszoktak, és az egész mezőgazdálkodás szemléletmódja ehhez igazodik.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő a rendezvényen elmondta a világ folyamatosan változik, de az ember mindig képes alkalmazkodni a körülményekhez.


F. Kovács Sándor, országgyűlési képviselő
-Mindig valami változott, és mindig próbáltuk megmagyarázni a körülöttünk lévő változások okait. Hiszen az ember azért egy gondolkodó lény, hogy megtalálja a magyarázatokat, és megtalálja a megoldásokat. Az orvostudománytól kezdve a mérnöki tudományig és a meteorológiáig mind, ahogy miniszter úr is mondta olyan bonyolult tudomány, ami számítógépes modellekkel is nagyon nehezen előrejelezhető. Ez is egy tudomány és szakemberei vannak. Mi is azért vagyunk ma itt, hogy meghallgassuk őket.

A köszöntő gondolatok után Hubai Imre, a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke is üdvözölte a megjelenteket, majd Győrrfy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott előadást a téma kapcsán.

Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke
-Az Országos Jégkármérséklő Rendszer 2018 óta óriási hatékonysággal képes a jégkármegelőzésére, vagy annak az érdemi csökkentésére. Ugyanakkor rendszeresen felmerül az a kérdés, hogy vajon van-e köze a csapadék térbeli eloszlásához, illetve a lehullott csapadék mennyiségéhez. Egy aszályos időszakban a gazdálkodók mindig kicsit érzékenyebben kezelik ezt a kérdést, és azt gondoltuk, hogy az a helyes és az a jó, hogyha eljövünk, és tényadatokkal tájékoztatjuk őket arról, hogy mi a valóság. Hogyha az ország teljes területét nézzük, márpedig nyilván egy rendszert teljes egészében érdemes vizsgálni, azt látjuk, hogy az aszályos, illetve a csapadékosabb időszakokban, években érdemi különbség nincs abban, hogy hány napot, hány órát mentek ezek az eszközök. Sőt, az indulás óta folyamatosan tudjuk akár a működési napok, akár a működtetett órák számát csökkenteni, ez nekünk is érdekünk, hogy hatékonyabban tudjunk működni, hisz az ezüstjodid, amit használunk, ami a jégszemcsék nagyságát tudja csökkenteni, az a kettő és félszeresére emelkedett, tehát ekkora drágulás mellett nyilvánvalóan kétszer is meg kell gondolni, hogy mikor indítjuk el ezt a rendszert, és mennyi ideig üzemeltetjük.

Györffy Balázs, mint európai parlamenti képviselőjelölt vett részt az eseményen. Az előadót a június 9-i választások tétjéről is kérdeztük.
-Az Európai Unió agrárpolitikája láthatóan az elmúlt öt évben egy zsákutcába jutott. Alapvetően egy gazdaellenes. a gazdákat negatív színben feltüntető politika nyert polgárjogot, aminek a következményei rendkívül súlyosak. Az Európai Unió egyre eszetlenebb szabályozásokkal igyekszik korlátozni az európai gazdálkodóknak a lehetőségeit, és ennek nagyon nagy hatása van az élelmiszerárakra is. Ezek mesterségesen drágítják az élelmiszert. Mindemellett pedig, miután ezeket a szabályokat a gazdák igyekeznek betartani, harmadik országból, Európai Unión kívüli országokból mindenféle kontroll ellenőrzés nélkül áramlik be az élelmiszer, illetve az élelmiszer alapanyag az Európai Unió területére, ami az ukrán termékek vonatkozásában széles köznyilvánosságra is került. E tekintetben azt gondolom, hogy egy érdemi változásra van szükség. Remélhetőleg egyre több olyan politikus számol bejutási eséllyel az Európai Parlamentbe, aki nem a mezőgazdaság ellen kíván dolgozni, hanem a gazdálkodókkal együttműködve próbálja kezelni a klimatikus változásokat és annak a környezeti értéknek a fenntartását, ami egyébként a gazdálkodóknak is érdekük.

Hubai Imre a Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke riporterünknek elmondta a június 9-i választások sorsdöntőek lesznek a magyarság jövője szempontjából.

Hubai Imre Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke:
-Nemcsak azért, mert polgármestereket, önkormányzati képviselőket és vármegyei közgyűlést választunk, hanem azért is, mert akkor lesznek az európai parlamenti választások is. Magyarország számára egy történelmi lehetőség látszik kirajzolódni, hiszen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökét látjuk, hogy befutó helyen szerepel a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői listáján, és az a hely, amit ő kapott, az annak is szól, hogy ennek a társadalomnak, a gazdatársadalomnak a megbecsültsége az rendkívül sokat erősödött, mióta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felállt.

A tájékoztató fórum zárásaként felszólalt Jakab István az országgyűlés alelnöke is. Zárásként a megjelent gazdálkodók is feltehették felmerülő kérdéseiket a szakemberek felé

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 08:00, szombat | Helyi

CSALÁDI NAPOT RENDEZTEK

Első alkalommal rendezett Családi Napot Karcagon a Római Katolikus Egyházközség. A helyszínen készült felvételeink következnek.

2024. Július 26. 16:42, péntek | Helyi

TESTÜLETI ÜLÉS

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

2024. Július 26. 14:41, péntek | Helyi

FULDOKLÓ EMBERT MENTETTEK A TISZÁBÓL

Gábor és Adrienn egy fuldokló férfira lett figyelmes a vízirendőrséggel szembeni, fás-bokros partszakaszon.

2024. Július 26. 11:40, péntek | Helyi

MAJDNEM TÖMEGBALESETET OKOZOTT

Újabb hajmeresztő közlekedési videót osztott meg Hajdú-Bihar Vármegyéből a Budapesti Autósok Közössége.