Hírek
2022. November 23. 05:00, szerda | Helyi
SZORGALMASAK A KISKUKTÁK
A kovátsos Kiskukták először voltak a Lovagi udvar nagyüzemi konyhájában, ahol az alapoktól - növényfelismerés, darabolás, pucolás - indultak, s a nap végére eljutottak a banános palacsinta és a töltött hús készítéséig.
Hamarosan háromfogásos menüt is önállóan készítenek majd - ígéri Szatmári János mesterséf.
- Az új tanévben a csapat vezetője és a csapat is új, hiszen Dedinszki László nyugdíjba megy, a stafétát tőle Marik Mátyás vette át, aki 2017 óta a Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kováts Mihály Általános Iskolai Tagintézménye földrajz-történelem szakos tanára.
- Jó tíz éve még Nyíriné Kátai Katalin indította el Schéfecskék néven a főzőszakkört, majd Dedinszki László vitte tovább Kiskukták elnevezéssel. A mostani szakkörösök az én hetedik-nyolcadik évfolyamos tanítványaim. Nem áll messze tőlem a főzés, az alapok nagyjából megvannak, bár most is elhangzott olyan információ, ami nekem is új volt. Leginkább a sütésben vagyok otthon.
- Arra kértük a tanár urat, fél óra alatt fejben dobjon össze valami vacsorára valót.
- Ha most gyorsan kellene készítenem valamit, akkor grillezett dologhoz fognék, hiszen az nagyon gyorsan kész. Valamilyen húst tennék a grillre bepácolva, mellé cukkinit, almát, kukoricát dobnék, s már kész is a gyors, egészséges vacsora. A szakkörre nem kellett győzködnöm tanítványaimat, mindenki szívesen jelentkezett. A mai az első foglalkozásunk, örülök, hogy lányok és fiúk is vannak a csapatban, hiszen ahogy a világ változik, a fiúk is egyre inkább nyitnak a konyha világa felé. A szakkörön a gyerekek szemlélete formálódik, a tabu ételek - pl. kelkáposzta, sütőtök, cékla - megkóstolásával. Nekem a ma készülő banántöltelékes palacsinta az, ami tabu, de ma meg fogom kóstolni - ígérte a szakkörvezető.
- Miközben beszélgettünk, a Kiskukták céklát, zellert, paprikát, paradicsomot, hagymát, zöldséget szeleteltek, aprítottak Szatmári János mesterséf irányításával.
- Mivel a szakkör tagjai ma vannak itt első alkalommal, az alapoktól indultunk. Most a konyhai alapfogásokat - hámozás és darabolás - gyakorolják, így készülünk a következő foglalkozásokra. Ha ez már jól megy, a töltött hús elkészítése mellé jutalmul palacsintát sütünk banános töltelékkel, az lesz a kellemesebb része a foglalkozásnak. A darabolás a munkásabb része, de a főzéshez valókat meg kell ismerni, fel kell tudni darabolni, szeletelni, hogy legközelebb már ezt tudják. Három csapatban dolgoznak a Kiskukták, a végén értékeljük, hogy melyik csapat hogyan dolgozott. Mivel a kelkáposztát sem ismerték, ezért indítottam a mai foglalkozást az alapoktól.
- A séf úgy látta, tanulékonyak, fogékonyak a diákok és nagyon szorgalmasak.
- Szerintem pár foglalkozás után már háromfogásos ételt is készíthetünk. Minden alkalommal az évszaknak megfelelő egészséges ételt készítünk. A nap végén lehetőség lesz arra, hogy a következő szakkörre kívánság ételt is mondjanak, amit együtt főzünk meg. Az a célom, hogy a szakkörön tanultakat otthon, a szülőkkel is elkészítsék a gyerekek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 16. 17:31, csütörtök | Helyi
Györffys sportsiker
Balog-Németh Olivér 4. b osztályos tanuló életében a darts egyre fontosabbá vált. Ami kezdetben hobbi volt az a 2024-es év végére komoly sportteljesítménnyé vált.
2025. Január 16. 15:58, csütörtök | Helyi
Fejszével és bozótvágóval fenyegetett egy idős férfit a tiszapüspöki rabló
A Szolnoki Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és lopás miatt indítványozta egy 36 éves tiszapüspöki férfi letartóztatását, aki bement egy idős férfi házába, őt először baltával, aztán bozótvágóval fenyegette, vég
2025. Január 16. 15:52, csütörtök | Helyi
Színházban jártak a Györffysek
Január 11-én iskolánk felső tagozatos diákjai osztályfőnökeikkel és néhány szülővel együtt Debrecenbe látogattak, ahol a Csokonai Színházban A Pál utcai fiúk című zenés játékot tekintették meg.
2025. Január 16. 15:44, csütörtök | Helyi
SAJTÓKÖZLEMÉNY
A 2025-ös év beköszöntével az adózási szabályok is változnak, érdemes információkat szerezni, ráadásul szakértőktől!