Városlista
2025. szeptember 11, csütörtök - Teodóra

Hírek

2024. Február 15. 05:01, csütörtök | Helyi

SÉFTALÁLKOZÓ A LOVAGUDVARBAN

SÉFTALÁLKOZÓ A LOVAGUDVARBAN

Táncra perdültek jókedvükben a séfek Karcagon.

A Lovagudvarban rendezett Séftalálkozó vendégei egészen biztosan nem babonásak, hiszen a mostani volt a tizenharmadik ilyen rendezvényük. És az általuk készített menüsor is páratlan volt a maga nemében.

Vidám dolog séfnek lenni, ilyen konyhai életképeket ritkán lát az étterembe betérő vendég. A tizenharmadik Séftalálkozón azonban nem csak a mesterszakácsok perdültek táncra a tűzhelyek között, hanem a fazekak, fakanalak is. Hogy olyan ételkülönlegességeket készítsenek, amelyek bár egyáltalán nem hétköznapiak, akár az óvodák, iskolák, kórházak, szociális intézmények menzáján is feltűnhetnek. Még ha nem is holnap.

SZATMÁRI JÁNOS, mesterséf:
A közétkeztetésben próbálnánk egy kicsikét jobban megismertetni a diákokkal és azért van több, vannak különleges ételek is, mint a békacomb, meg egyéb ilyen fehérjedús ételek és ezeket lényegében be szeretnénk mutatni a közétkeztetőknek, a lakosságnak, meg mit tudom, aki szeretne ilyen ételeket készíteni, ázsiai ételeket.

A közétkeztetésben felszolgált menüben egyre több a zöldség- ezt egyrészt a fogyasztók igénylik, másrészt pedig az egészséges étrend követeli meg.

A Lovagudvarban örömfőzésre összegyűlt séfek "vadat, halat, s mi jó falat, szem- szájnak ingere" ételeket készítettek. Az amúr- gombóc és az üvegtészta törpeharcsával vörösboros mártásban a halas szekció tűzhelyéről került a svédasztalra.

VÉGH TAMÁS, séf:
Van bízingelt őzcombunk, van szarvasnyak vadasan készítve, van őzgerinc szépen naranccsal sütve és utána hidegen tálalva. De ezen kívül még érdekességeket is megjelenítünk, kicsit a nemzetközi konyhát is behúztuk, tehát van egy kis arancsini köretként, egy ilyen kis sajtos rizsgombóc gyakorlatilag, amit utána bő zsírban kisütöttünk.

A pirított selyemhernyó- lárva megkóstolásához kétségtelenül szükség volt némi bátorságra, de Ázsia kulináris érdekességéről nagyon hamar vissza lehetett váltani a palacsintára. A globalizált világban zajló gasztroforradalom új alapanyagokkal, új ízekkel, új receptekkel látja el a nemzetközi konyhát. Addig azonban, amíg ezek az újdonságok megjelenjenek a hétköznapok menüsorában, alighanem sok víznek kell lefolynia a Tiszán és a Dunán is.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 11. 10:17, csütörtök | Helyi

Kisteherautóval karambolozott egy autó Kunszentmártonnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy ruhaneműket szállító kisteherautó szerda délután a 45-ös számú főúton, Kunszentmárton és Szentes között.

2025. Szeptember 11. 08:57, csütörtök | Helyi

Letartóztatásba került az őt számonkérő apának életveszélyes fejsérülést okozó férfi

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indítványozta egy 25 éves férfi letartóztatását.

2025. Szeptember 11. 06:00, csütörtök | Helyi

HAMAROSAN ÚJ KIÁLLÍTÁS ÉRKEZIK A MÚZEUMBA

Széchenyi után Munkácsy. Komoly kiállításokkal készül az év hátralévő részére a Györffy István Nagykun Múzeum. Amely egy tárlat erejéig megemlékezik Klebelsberg Kunóról és a karcagi közoktatás történetéről is.

2025. Szeptember 11. 06:00, csütörtök | Helyi

LAKHATATLANNÁ VÁLT A HÁZ A TŰZ MIATT

Óriási tűz pusztított Mezőtúron a Pacsirta utcában. A lángok az éjszaka kellős közepén csaptak fel.