Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2024. Október 22. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

ŐSZI GOMBASZEZON

ŐSZI GOMBASZEZON

Hogy milyen gombák teremnek az őszi gombaszezonban, és hogy mit kell kötelezően megtenni a fogyasztásuk, felhasználásuk előtt, az a most következő híranyagunkból kiderül.

Minden szempontból ideális az időjárás: a gomba tényleg úgy nő, mint a gomba. Fák tövében, erdők humuszban gazdag talajában lépten nyomon gombába botlik a túrázó. A legnépszerűbb gombafajta egyike a nagy őzlábgomba, amelyet ifjú korában dobverőnek is neveznek. Pikkelyes kalapját később növeszti, a tönk mintha kígyóbőrrel lenne bevonva. Viszont ilyenkor terem a csiperke és a szegfűgomba is.

BOJTI TÜNDE, gombaszakellenőr:
- Ezek mind nagy gombák, könnyű észrevenni, viszont nagyon különböznek egymástól, de lehetnek olyan nagyon hasonló példányok is, amik viszont már mérgezőek. Ezért fontos, hogy mielőtt bármiféle felhasználásra kerülnének, szakellenőrrel vizsgáltassuk meg őket.

A gyakorlott gombaszedőknek pedig érdemes papírzacskókba gyűjteniük a terméseket és fogyasztás, feldolgozás előtt gyakorlatilag kötelező ellenőriztetniük.

BOJTI TÜNDE:
- Amikor valaki gombavizsgálatra hoz akár egy kosár gombát, akkor én azt egyenként átnézem. Megnézem, hogy ehető, vagy nem ehető, vagy mérgező- e. Illetve, hogy alkalmas állapotban van-e a fogyasztásra. Mert sok olyan gombát felszednek, ami már elöregedett. Fontos, hogy csak a fiatal, ruganyos termőtesteket szedjük fel.

A piacokon, vásárcsarnokokban kapható gombákat az árusok kötelesek bevizsgáltatni.

SIMON MARGIT:
- Egészséges a gomba, a gomba sokkal finomabb, mint a hús. Mert az betegséget okoz, ez meg nagyon kiváló.

A vadon termő és a termesztett gombák közül utóbbiak a biztonságosabbak. Ezek közül a champignon a legnépszerűbb, kilós és félkilós kiszerelésben lehet megvásárolni jellemzően. De akad olyan kereskedő, aki lédig kínálja, vagyis akár több kilót is vehetünk egyszerre, ha nagyobb családi- baráti összejövetelre akarunk gombapaprikást készíteni.

FÁSI MIKLÓSNÉ:

- Igazán mi csak a fehér csiperkét szeretjük, amit üzletben meg lehet venni, azt szeretjük. De félnénk szedni. Nem ismerjük a gombafajtákat.


A gyilkos galócát minden erdőjárónak illik ismernie. Fogyasztása után több napig tartó, csillapíthatatlan hasmenés és hányás jelentkezik. Majd néhány napnyi látszólagos javulás után újabb rosszullétek jelentkeznek, ezek már a májkárosodás jelei. Ekkor a beteg állapota már visszafordíthatatlan. Ahogy az erdélyi mondásban a medve, úgy a gomba sem játék: bevizsgálatlan termést fogyasztani roppant felelőtlenségre utal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 10:25, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 4 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Október 20. 14:00, vasárnap | Helyi

DÍJAZTÁK A LEGSZEBB KONYHAKERTEKET

A IX. Traktoros Ügyességi Verseny keretein belül lezajlott a „Legszebb konyhakertek” országos program karcagi eredményhirdető ünnepsége.

2024. Október 20. 07:00, vasárnap | Helyi

RABLÁS MIATT ŐRÍZETBEN

Egy kenderesi férfi az éj leple alatt jutott be áldozata otthonába és vitte el a pénzét. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, kezdeményezték letartóztatását.

2024. Október 19. 16:00, szombat | Helyi

TURISZTIKAI RÉGIÓMÓDOSÍTÁS ELŐTT

Esélyt kaphatnak a kitörésre a vármegye kevéssé kiemelt turisztikai körzetei.