Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2024. Szeptember 19. 06:00, csütörtök | Életmód
Forrás: MTI

NMHH: az internethasználatban Magyarország az első tíz között van az Európai Unióban

NMHH: az internethasználatban Magyarország az első tíz között van az Európai Unióban

Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így az ország a webhasználatban nagyot lépett előre

- egyebek között ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amely huszonöt uniós ország 2023-as internethasználati statisztikáit elemezte.

Az NMHH kommunikációs igazgatóságának szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint bár az Európai Unió komoly összegeket fordít a gyors adatátvitelű vezetékes és mobilnetes hálózatok kiépítésére és a minőségi internetelérés biztosítására, az elemzés szerint az, hogy hányan és mennyit interneteznek egy adott országban, kevésbé függ össze a rendelkezésre álló infrastruktúrával.

Franciaországban tavaly a 16-74 éves lakosság csupán 84 százaléka használta mindennap az internetet, annak ellenére, hogy a vizsgált 25 tagállamból az ország a harmadik legjobban lefedett üvegszálas vezetékhálózattal, amely a legmagasabb minőségű internetelérést képes biztosítani - írták, hozzátéve, hogy az ugyanezen infrastrukturális mutatóban utolsó előtti helyezett Belgiumban ugyanakkor a lakosság 90 százaléka szörfölt a világhálón napi rendszerességgel.

A tanulmány szerint Magyarországnak egyik szempontból sincs oka szégyenkezni: a 2023-as adatok szerint a huszonöt vizsgált ország közül az üvegszálas infrastruktúrával a tizenkettedik legjobban ellátott ország, miközben a 16-74 éves lakosság 88 százaléka használja napi szinten az internetet, amivel a ranglista tizedik helyét nyerte el.
Ugyanebben az évben Ausztria csupán 84 százalékos eredményt ért el, amivel a tizenhatodik helyre került.

Úgy fogalmaztak: az internethasználók arányát tekintve tehát "nemcsak beértük, de meg is előztük a nemzetek közötti összehasonlításban örök példaképként elénk állított nyugati szomszédunkat".

A viszonylag kedvező 2023-as magyar helyezés elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben gyorsabban bővült az internethasználók tábora, mint más országokban: 2015-ben például a 16-74 éveseknél mért 63 százalékos arány még csak a tizennegyedik helyre volt elég, Ausztria pedig "még bőven előttünk járt", hiszen náluk ekkor már elérte a 68 százalékot a napi internethasználók aránya.

Az abszolút élbolyt képező északi országokban, Dániában és Svédországban már 95 százalék felett jár, az első helyezett Hollandiában pedig csaknem 98 százalék a napi rendszerességgel internetezők aránya, ez azt mutatja, hogy Magyarországnak is van lehetősége a további fejlődésre - jelezték.

Az NMHH szerint az előrelépés kulcsa az idősebb korosztályok kezében van: miközben az említett skandináv országokban az 55 és 74 év közöttiek több mint 90 százaléka internetezik, Magyarországon csupán 71 százalékuk.
Ugyanakkor fontosnak tartották megjegyezni, hogy európai összehasonlításban ez sem rossz arány, hiszen például Ausztriában az idősebbek csupán 66 százaléka, Lengyelországban pedig alig 52 százalékuk internethasználó.

A hatvanas-hetvenes korosztályban az internet világából kimaradók döntő részben nem tudatos távolságtartók - tették hozzá -, egyszerűen még nem volt alkalmuk vagy lehetőségük belekóstolni az internet világába, és megismerni, mennyi mindent lehet elérni vagy elintézni a világháló segítségével.

Közölték azt is, hogy a témáról a https://youtu.be/44F5dFA5d_0 linken elérhető videóban Sugatagi Gábor, az NMHH piackutatási és piaci monitoring osztályának vezetője beszél.

Címkék: internethasználat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 15:29, csütörtök | Életmód

Nagy Márton: tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése

Jelenleg vizsgálat zajlik a Microsoft és a Temu ellen.

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását

A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód

Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm

Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.

2024. Szeptember 17. 07:44, kedd | Életmód

Tovább nőtt a magyar turisták száma Horvátországban az idén

Az idén újabb rekordot döntve tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött az adriai államban