Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi
Forrás: Karcag Tv / Pengőné Monori Mónika

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.

A Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban található, Munkácsy Mihály festőgéniusz munkáit felvonultató kiállítás nagy népszerűségnek örvend, hiszen mára már közel ötezren tekintették meg az alkotásokat.

A nemrégiben átadott Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központ méltó és vonzó helyszíne a híres festőóriás, Munkácsy Mihály munkáit tartalmazó vándorkiállításnak. Sokan ellátogatnak megtekinteni mind a műalkotásokat, mind az épületet. A Munkácsy Alapítvány elnöke, Fásy Ádám szerint csodálatos érzés, hogy részese lehet ennek a folyamatnak.

Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke, előadóművész:

-Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy a Munkácsy Mihály világhírű magyar festőművészünk alkotásaival töltjük meg ezt a csodálatos intézményt. Csak ámulok egyébként, hogy mikor ránézünk erre az épületre, valami földbe gyökerezik az ember lába, hogy ilyen csodákat építenek meg, és hát a legjobb dolog, amikor beleheljük kultúrával, és hát a Munkácsy Mihály munkássága, alkotásai, egy tényleg egy géniusz, büszkék lehetünk mi magyarok arra, hogy született nekünk egy ilyen világhírű magyar festőnk, és büszkék vagyunk arra, hogy itt Karcagon ezzel indítjuk be és ezzel indítjuk útjára ezt a csodálatos intézményt.

A jelenkori magyar építészet csodája felett sokan bábáskodtak, a kulturális mérföldkő létrehozásának egyik aktív szereplője, Dr. Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő is büszke látogatást tett a helyszínen. A kiállítást igazi látványosságként értékelte.

Dr. Fazekas Sándor, korábbi földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő:

-Itt egészen kiváló alkotásai láthatóak, és köztük nagyon sok alföldi tárgyú kép is van, hiszen Munkácson született, az Alföld peremén, utána Békéscsabán élt, és sosem szakadt el ettől a tájtól, már befutott művész volt Párizsban, szalont tartott fönn, Budapesten eredményesen szerepelt a képeivel, de mindig az Alföldnek a bűvkörében élt és hát a többi festmény is, amit itt láthatunk, igazán egyedi nagy alkotások, hiszen az Ecce homo vázlatai is itt találhatóak, más képeknek is az előkészületei nyomon követhetőek.
Narráció: Szepesi Tibor polgármestertől megtudtuk, hogy az elmúlt időszak legnépszerűbb kiállítása Karcagon a Munkácsy kiállítás.

Szepesi Tibor polgármester:
-Talán a város legjobban látogatott kiállítása, legalábbis ami az elmúlt éveket, évtizedeket illeti, hiszen közel ötezren látogatták már meg megnyitása óta.

A színvonalas kiállítás híre külföldig ér, hiszen a 30 évvel ezelőtti Miss Universe Hungary első helyezettje, a karcagi születésű Fórián Szilvia Kanadából látogatott haza emiatt.

Fórián Szilvia szépségkirálynő

-Nagyon büszke vagyok, hogy ahonnan elindultam, az életem elkezdődött, 18 éves koromban hagytam el Karcagot és egy ilyen nagyon híres festő kiállítást varázsoltak a városnak a nem mondom, hogy a szívében, de a szélére. Annak idején én körülbelül öt percre laktam gyalog ennél az új épületnél, ami ebben az évben készült el és adták át. Úgyhogy nagyon büszke vagyok Karcagra, hogy a világban is és az országban is a hírnevet próbálják előrébb vinni.

A karcagi származású szépségkirálynő, aki a lakberendezésben is jártas, nagyon meg van elégedve az épület stílusával.

Fórián Szilvia szépségkirálynő
-Modernnek tartom, nagyon precíz, azért is mondhatom, hogy tetszik, mert az én kis stílusommal megegyezik. Én is renováltam épületeket, illetve terveztem, úgyhogy nagyon-nagyon tetszik.

A kiállítás megtekintésére a kihagyhatatlan lehetőség 2024. június 9-éig áll fent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 08:00, szombat | Helyi

CSALÁDI NAPOT RENDEZTEK

Első alkalommal rendezett Családi Napot Karcagon a Római Katolikus Egyházközség. A helyszínen készült felvételeink következnek.

2024. Július 26. 16:42, péntek | Helyi

TESTÜLETI ÜLÉS

Megtartotta munkaterv szerinti ülését a Karcag Városi Önkormányzat Képviselő-testülete.

2024. Július 26. 14:41, péntek | Helyi

FULDOKLÓ EMBERT MENTETTEK A TISZÁBÓL

Gábor és Adrienn egy fuldokló férfira lett figyelmes a vízirendőrséggel szembeni, fás-bokros partszakaszon.

2024. Július 26. 11:40, péntek | Helyi

MAJDNEM TÖMEGBALESETET OKOZOTT

Újabb hajmeresztő közlekedési videót osztott meg Hajdú-Bihar Vármegyéből a Budapesti Autósok Közössége.