Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi
Forrás: karcag tv

MÉLTÓSÁG MEZEJE

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

Jótékonysági tevékenységben az életnek, a reménynek, a halál legyőzésének, a szeretetnek, a ragaszkodásnak a szimbolikája. Ennek jegyében a rákbetegek országos szervezetének karcagi klubja idén is olyan nárciszokat vittek, mint a reménység virágait az idősotthonba, amelynek hagymáit korábban ők maguk ültették a Déryné előtti téren.

Angliából indult az a nemzetközi mozgalom, amely a daganatos betegségekben szenvedők emberi méltóságára, az őket ápolók munkájára hívja fel a közvélemény figyelmét. A jelképéévé a nárciszt választó kezdeményezéshez 2007-ben csatlakozott Magyarország.

SZEPESI TIBOR, polgármester:
-Az emberi méltóság, ahogyan a tölgyfa élniakarása is, erősebb a szenvedésnél, az elmúlásnál. A méltóságot nem pusztíthatja el a gyógyíthatatlan betegség, csak a reménytelenség. Az emberi méltóság ott kezdődik, amikor felismerjük és elfogadjuk, hogy életünk része az elmúlás. A nárciszok a remény nemzetközi jelképei A szenvedők, a segítséget és ápolást igénylő betegek reménye. Emlékeztetnek bennünket az evilágtól való búcsúzás nehéz időszakára.

A rákbetegség évtizedek óta a vezető halálokok egyike. Nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon.

HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
-Mindenkinek joga van a testi, a lelki, a fizikai egészséghez, de van, amikor ez a szervezetünkben gyülemlő betegség akár a daganat következtében mindent megváltoztat. És úgy érezhetjük, hogy az az igazságtalanság, ami velünk, szeretteinkkel, vagy családtagjainkkal történik, arra nem vagyunk méltóak. Annál mi sokkal többet tettünk az életben, annál mi sokkal többet tettünk közösségeinkért, szeretteinkért. De mégis, amikor utolérhet valakit ez a fájdalom és a szörnyűség, akkor óhatatlan, hogy számot vet az életével.

A rákbetegek országos szervezetének karcagi klubja évente többször is szervez olyan alkalmakat, amelyeken nem csak a klub tagjai, hanem civilek is részt vesznek. Ilyen például az őszi nárciszültetés. Tavaszi összejövetelük zárásaként a tavaly elültetett és mára kivirágzó nárciszokat szedték le és vitték el az idősotthonba, mint a reménység virágait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.

2024. Május 15. 11:25, szerda | Helyi

Leégett egy garázs Kenderesen

Kigyulladt egy 60 négyzetméteres garázs szerdára virradó éjjel Kenderesen, a Vörösmarty úton.

2024. Május 15. 11:00, szerda | Helyi

ELKEZDŐDÖTT A KIVITELEZÉS

Elkezdődött a szennyvíz-gerincvezeték kiépítése a Baross utcában. A helyszínen Karcagi–Nagy Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője adott bővebb tájékoztatást a fejlesztésről televíziónknak.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

BESZÁMOLÓT TARTOTTAK

A tavaszi pedagógiai program keretén belül tartottak beszámolót arról, hogy milyen eredménnyel zárult a Kunok útját járva elnevezésű nevelési, személyiségfejlesztési projekt.