Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 26. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: karcag tv

MEGNYÍLT A TISZA-TAVI FESZTIVÁLOK IDEI SZEZONJA

MEGNYÍLT A TISZA-TAVI FESZTIVÁLOK IDEI SZEZONJA

Idén is megnyílt a Tiszatorral a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonja. A 16. Abádszalóki Böllérfesztiválon a hagyományos, falusi disznóvágás minden részletét felelevenítették.

A csapatokat a szakmai zsűri árgus szemekkel figyelte a malac átvételétől kezdve a főzésen át egészen a kész ételekig. A fesztiválon a legfinomabb ételt és a Tiszator legjobb Böllérét is megválasztották. A megmérettetésen megtalálták a környék legjobb pálinkáját és pogácsáját is. A fergeteges hangulatról egész nap népzenészek és néptáncegyüttesek gondoskodtak.
Idén rekordszámú csapat jelentkezett a versenyre: összesen 34 baráti és családi társaság, illetve a települések önkormányzatait képviselő csapatok méretették meg magukat.

Közhírré tétetik, hogy a 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár idén is megnyitotta a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonját. Az esemény ezúttal is megtöltötte az abádszalóki Füzes Kempinget. Aki onnan éhesen ment haza, az csak magára vethet.
CZEGLÉDINÉ FÓTOS ZSUZSANNA, Tiszaderzs polgármestere:
-Igyekeztünk a hagyományainkat feleleveníteni. A házi áldásokat, a falvédőket azt a település idősebb korosztályától, lakóitól, nénijeitől gyűjtöttük össze, a padokon lévő rongyszőnyegek a közfoglalkoztatási program keretében van egy szövödés csapatunk és így is, az asztalokat is a
közfoglalkoztatási programban készítettük, tehát ez mind- mind önkormányzati, önkormányzat által készített termék.


Egyre kevesebb háznál, egyre kevesebb disznót vágnak. Az ötven-, de még csak a harminc évvel ezelőtti disznótorok hangulata, életérzése már lefolyt a Tiszán. Ám a disznóölés hagyománya még életben van. Ami évszázadokon keresztül jól, megbízhatóan működött, azon nem is kell változtatni.

BALOGH GYULA, Abádszalók polgármestere:

-A rumot, meg a vaníliát azt ne most használják föl és ne ezekbe a termékekbe, ne most kísérletezzenek a különböző ízekkel, hanem maradjanak a hagyományos, kunsági ízeknél. Nyilván azok a csapatok, amelyek a Jászságból jöttek, vagy a lengyel testvértelepülésünkről, ők a lengyel ízeket hozták el hozzánk, tehát ők a saját szájízüknek, tradíciójuknak megfelelő ízeket használják.


Huszonöt kóbor betyár is tiszteletét tette a Tiszatoron. Ők már megjelenésükben is a hagyományokra esküsznek. És a sertés feldolgozását illetően is.

KÁNYA ZSOLT:
-A kisebbik vejem a böllérünk, ő dolgozta föl a disznót. A hagymás vért édesanyám, aki 85 éves, készítette. A zsűri mosolyogva fogyasztotta, hála Istennek. Különböző sültek fognak készülni, természetesen nem maradhat el a hurka és a kolbász.


A disznótoros menü nagyjából ugyanazokból a tételekből áll- tájegységektől függetlenül. Ízvilágot tekintve azonban óriásiak az eltérések. Másként nézi ki, másként ízlik egy somogyi, egy tolnai, vagy éppenséggel egy alföldi hurka.


FERENCZI BÉLA:
-Orjaleves, majd lesz káposztás hús, lesz hurka- kolbász, aztán utána sült is lesz még, disznótoros sült. És természetesen karcagiak vagyunk, mivel hungarikum a karcagi birkapörkölt, nem engedtek el, a polgármester, csak úgy, hogyha megfőzök egy birkát. Kettőt főzünk most.


Rekordszámú, harmincnégy csapat jelentkezett és vett részt igen aktívan az idei Tiszatoron. Az elkészült étkeket a vendégek látogatójegyekért kapták. A zsűri pedig rengeteg szempont szerint rangsorolta a csapatokat. Nézték, hogy milyenek a porták, mennyire finom a pogácsa, melyik a legjózanabb csapat, illetve melyik porta a legszebb.


HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:

-Számunkra, a Tisza- tó térségében élő emberek számára gasztronómiai hagyományaink ápolása és bemutatása az egyik legfontosabb és kiemelkedőbb lehetőség, ezért mindig itt vagyunk a Tiszatoron, mindig itt vagyunk Abádszalókon, mindig együtt van a csapat és ahogy látom, az önkormányzatok, baráti társaságok és cégek is örömmel vesznek részt.


Az idén tizenhatéves Tiszator a tó térségének egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.