Hírek
2024. Március 26. 09:00, kedd |
Helyi
Forrás: karcag tv
MEGNYÍLT A TISZA-TAVI FESZTIVÁLOK IDEI SZEZONJA

Idén is megnyílt a Tiszatorral a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonja. A 16. Abádszalóki Böllérfesztiválon a hagyományos, falusi disznóvágás minden részletét felelevenítették.
A csapatokat a szakmai zsűri árgus szemekkel figyelte a malac átvételétől kezdve a főzésen át egészen a kész ételekig. A fesztiválon a legfinomabb ételt és a Tiszator legjobb Böllérét is megválasztották. A megmérettetésen megtalálták a környék legjobb pálinkáját és pogácsáját is. A fergeteges hangulatról egész nap népzenészek és néptáncegyüttesek gondoskodtak.
Idén rekordszámú csapat jelentkezett a versenyre: összesen 34 baráti és családi társaság, illetve a települések önkormányzatait képviselő csapatok méretették meg magukat.
Közhírré tétetik, hogy a 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár idén is megnyitotta a Tisza-tavi fesztiválok ezévi szezonját. Az esemény ezúttal is megtöltötte az abádszalóki Füzes Kempinget. Aki onnan éhesen ment haza, az csak magára vethet.
CZEGLÉDINÉ FÓTOS ZSUZSANNA, Tiszaderzs polgármestere:
-Igyekeztünk a hagyományainkat feleleveníteni. A házi áldásokat, a falvédőket azt a település idősebb korosztályától, lakóitól, nénijeitől gyűjtöttük össze, a padokon lévő rongyszőnyegek a közfoglalkoztatási program keretében van egy szövödés csapatunk és így is, az asztalokat is a
közfoglalkoztatási programban készítettük, tehát ez mind- mind önkormányzati, önkormányzat által készített termék.
Egyre kevesebb háznál, egyre kevesebb disznót vágnak. Az ötven-, de még csak a harminc évvel ezelőtti disznótorok hangulata, életérzése már lefolyt a Tiszán. Ám a disznóölés hagyománya még életben van. Ami évszázadokon keresztül jól, megbízhatóan működött, azon nem is kell változtatni.
BALOGH GYULA, Abádszalók polgármestere:
-A rumot, meg a vaníliát azt ne most használják föl és ne ezekbe a termékekbe, ne most kísérletezzenek a különböző ízekkel, hanem maradjanak a hagyományos, kunsági ízeknél. Nyilván azok a csapatok, amelyek a Jászságból jöttek, vagy a lengyel testvértelepülésünkről, ők a lengyel ízeket hozták el hozzánk, tehát ők a saját szájízüknek, tradíciójuknak megfelelő ízeket használják.
Huszonöt kóbor betyár is tiszteletét tette a Tiszatoron. Ők már megjelenésükben is a hagyományokra esküsznek. És a sertés feldolgozását illetően is.
KÁNYA ZSOLT:
-A kisebbik vejem a böllérünk, ő dolgozta föl a disznót. A hagymás vért édesanyám, aki 85 éves, készítette. A zsűri mosolyogva fogyasztotta, hála Istennek. Különböző sültek fognak készülni, természetesen nem maradhat el a hurka és a kolbász.
A disznótoros menü nagyjából ugyanazokból a tételekből áll- tájegységektől függetlenül. Ízvilágot tekintve azonban óriásiak az eltérések. Másként nézi ki, másként ízlik egy somogyi, egy tolnai, vagy éppenséggel egy alföldi hurka.
FERENCZI BÉLA:
-Orjaleves, majd lesz káposztás hús, lesz hurka- kolbász, aztán utána sült is lesz még, disznótoros sült. És természetesen karcagiak vagyunk, mivel hungarikum a karcagi birkapörkölt, nem engedtek el, a polgármester, csak úgy, hogyha megfőzök egy birkát. Kettőt főzünk most.
Rekordszámú, harmincnégy csapat jelentkezett és vett részt igen aktívan az idei Tiszatoron. Az elkészült étkeket a vendégek látogatójegyekért kapták. A zsűri pedig rengeteg szempont szerint rangsorolta a csapatokat. Nézték, hogy milyenek a porták, mennyire finom a pogácsa, melyik a legjózanabb csapat, illetve melyik porta a legszebb.
HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
-Számunkra, a Tisza- tó térségében élő emberek számára gasztronómiai hagyományaink ápolása és bemutatása az egyik legfontosabb és kiemelkedőbb lehetőség, ezért mindig itt vagyunk a Tiszatoron, mindig itt vagyunk Abádszalókon, mindig együtt van a csapat és ahogy látom, az önkormányzatok, baráti társaságok és cégek is örömmel vesznek részt.
Az idén tizenhatéves Tiszator a tó térségének egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE
Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA
Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT
A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.