Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Szeptember 06. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

KEVESEBB A KUKORICA AZ ASZÁLY MIATT

KEVESEBB A KUKORICA AZ ASZÁLY MIATT

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előrejelzése szerint az aszály idén is komoly károkat okozott a kukorica- ültetvényeken.

Egyáltalán nem példátlan ez a kép, illetve a kukorica ilyen állapota. Korábban hektáronként kilenc tonnás termésátlagot mértek országos viszonylatban, idén a hosszan tartó szárazság miatt jó, ha hat és fél tonnás hektáronkénti átlaggal tudnak számolni a gazdák.

DOMJÁN SÁNDOR, főmérnök:
- A gazdák most már nagyon gondolkodóba esnek, hogy termeljenek- e kukoricát. Mert egy nagyon kockázatos növénnyé vált több oldalról is. Kockázatos, mert az input anyagok ára az egekbe szökött, a termény ára viszont teljesen kiszámíthatatlan. Csak ha két évet megyünk vissza, a felére csökkent. Tehát ekkora hullámzást nagyon nehéz lekövetni.

A hőstressz leginkább Bács- Kiskunban és Csongrádban tizedelte meg a táblákat, de Jász- Nagykun- Szolnok Vármegyében is komoly az aszálykár. Azok a gazdák, akik- elsősorban anyagi lehetőségeiknek köszönhetően- át tudtak állni az öntözéses gazdálkodásra, azok jó terméssel számolhatnak. Esetükben a „jó termés” azt jelenti, hogy nem, vagy csak alig fizetnek rá idén a kukoricára. Akik viszont ezt nem tudták megtenni, komoly veszteséggel kénytelenek számolni, hiszen a vetőmag, a növényvédő- szer, az üzemanyag, a mezőgazdaságigép ára is jelentősen emelkedett. A kukorica ára viszont alig, vagy semmit.

DOMJÁN SÁNDOR, főmérnök:

- A növénytermesztésben ez persze nem új, hogy évente változnak az árak, évente van hullámzás. De ilyen drasztikus hullámzást, amit a háború okozott, ez nem volt jellemző soha.

Az idei aszályt az teszi még inkább veszélyessé, hogy már nem csak a talajból fogyott el a víz, hanem a légkörből is. A Nagykunságban egyáltalán nem ritka, hogy olyan páratartalom- értékeket mérnek a gazdák, amelyek az afrikai sivatagokra jellemzőek.

Címkék: aszály, kukorica

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 16. 20:18, hétfő | Helyi

Vasúti kocsik fosztogatói rendőrkézen

A szolnoki rendőrök azonosították és elfogták azokat az elkövetőket, akik MÁV-állomáson vasúti kocsikból vittek el nagyobb mennyiségben kábeleket.

2024. Szeptember 16. 15:40, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Kótai Ottót

A karcagi rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Szeptember 16. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Szeptember 16. 08:51, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 7 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.