Hírek
2017. November 16. 17:33, csütörtök |
Helyi
Forrás: KARCAG TV
KEDVELT A KARCAGI KÉZMŰVES SAVANYÚSÁG
Megjelentek a friss savanyúságok a piacon. A legkedveltebb még mindig a hasábkáposzta, a savanyúkáposzta és a csalamádé.
A savanyú káposzta és a hasábkáposzta a legkelendőbb, illetve szeretik a vevők az összes általam készített savanyúságot. A csalamádém az rendkívül finom. Mindent mi termelünk hozzá, az édesanyám és a nagymamám receptje alapján készülnek a savanyúságok. - mondta Nagyné Dobrai Mária őstermelő, aki 10 éve foglalkozik savanyúságokkal.
A termék elkészítéséhez az őstermelő kizárólag helyben termelt, friss alapanyagot használ.
- Úgy gondolom, hogy én nagyon jól ismerem az általam megtermelt termékeket, mind minőségben, hogy mit tud kihozni ízbe, zamatban. Tudom, hogy mivel permeteztem, hogyan neveltünk, gondoztuk és ennek megfelelően tudom elkészíteni. Mindig frissen szedem, soha nem tárolom 2-3 napig. Ahogy leszedem berakom és elkészítem. Ez teljesen friss, igazi zöldségekből van. Ami nagyon fontos és sok karcagi háziasszony nem tudja, hogy a júliusi, augusztusi zöldségeket lehet berakni, mert ezek a növények hozzák azt a zamatot, azt az ízt, azt a nyári napfényt, ami a legfinomabb. A paprikának a vastagsága, az uborka frissessége ilyenkor a legjobb. A szeptemberi már nem olyan, több esőt kap, hidegebbek az éjszakák, tehát már nem oa legjobb. Ezeket a savanyúságokat én mind nyáron készítem, idén is augusztus 18-ra minden be volt rakva.
Az ősz slégerterméke a savanyúkáposzta, de nagyon kevesen tudják jól elkészíteni otthon. Az őstermelő elárulta, hogy készül a C-vitminban gazdag, karcagi savanyúkáposzta.
- Mi a nagymamám receptje alapján készítjük, a savanyú káposztát, a következő módon 10 kiló minőségi káposztához, 20 deka só, tehát kilónként 2 deka só szükséges, ez nagyon fontos. Ízlés szerint köménymag, babérlevél, szemesbors és jó minőségű házi erős fűszerpaprika. Jól össze kell döngölni, súlyt kell ráhelyezni, 3-4 napig meleg helyen 20-22 fokon kell tárolni, hogy beinduljon a tejsavós termelés. Ha ez megtörtént, akkor ki lehet hideg helyre tenni. Ha most rakjuk be a káposztát, akkor húsvétig ropogós káposztánk lesz.
A háziasszonyok, nem csak a főzéshez keresik a C-vitaminban gazdag terméket, hanem vitaminpótlásra is
- Sokan a benne lévő vitamin miatt viszik, mert az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú élelmiszer, de sokan viszik káposztás húsnak, töltött káposztának, meg különböző rakott dolgoknak.
A karácsonyi ünnepi asztalon is gyakran szerepel töltött káposzta. Jó tudni, hogy a főzés előtt 1 héttel már meg lehet venni a savanyú káposztát, hamarabb viszont nem érdemes, de az őstermelő elmondta, hogy friss termékben nem lesz hiány az ünnepek közeledtével.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 27. 07:00, szerda | Helyi
EZERSZÍNŰ ÉLET A FÖLDÖN-FÖLDBEN RAJZPÁLYÁZAT
A rajzolás remek alkalom a kreativitás és az önkifejezés fejlesztésére. A karcagi gyerekek is megmutathatták kézügyességüket és képzelőerejüket egy újabb városi rajzpályázatnak köszönhetően.
2024. November 26. 13:34, kedd | Helyi
Mézes reggeli a Kossuth téri Györffyben
Tíz év telt el azóta, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Mézes Reggeli kampányhoz, amely az egészséges táplálkozás és a mézfogyasztás jótékony hatásainak népszerűsítését tűzte ki célul.
2024. November 26. 13:32, kedd | Helyi
Szent Erzsébet Hét a Katolikus Óvodában „Szent Erzsébet példája nyomán”
Ezen időszak a jó cselekedetekről szól, ezért Szent Erzsébet példája nyomán szeretnénk mi is jócselekedeteket végezni. Ez alkalomból ismét gyűjtést szerveztünk a Karcagi Kátai Gábor Kórház Gyermekosztályának.
2024. November 25. 15:54, hétfő | Helyi
Őrizetben a tiszaburai fosztogató
A karcagi rendőrök elfogtak egy tiszaburai férfit, aki az elmúlt hónapokban több lopást követett el a településen.