Hírek
2017. November 16. 17:33, csütörtök |
Helyi
Forrás: KARCAG TV
KEDVELT A KARCAGI KÉZMŰVES SAVANYÚSÁG

Megjelentek a friss savanyúságok a piacon. A legkedveltebb még mindig a hasábkáposzta, a savanyúkáposzta és a csalamádé.
A savanyú káposzta és a hasábkáposzta a legkelendőbb, illetve szeretik a vevők az összes általam készített savanyúságot. A csalamádém az rendkívül finom. Mindent mi termelünk hozzá, az édesanyám és a nagymamám receptje alapján készülnek a savanyúságok. - mondta Nagyné Dobrai Mária őstermelő, aki 10 éve foglalkozik savanyúságokkal.
A termék elkészítéséhez az őstermelő kizárólag helyben termelt, friss alapanyagot használ.
- Úgy gondolom, hogy én nagyon jól ismerem az általam megtermelt termékeket, mind minőségben, hogy mit tud kihozni ízbe, zamatban. Tudom, hogy mivel permeteztem, hogyan neveltünk, gondoztuk és ennek megfelelően tudom elkészíteni. Mindig frissen szedem, soha nem tárolom 2-3 napig. Ahogy leszedem berakom és elkészítem. Ez teljesen friss, igazi zöldségekből van. Ami nagyon fontos és sok karcagi háziasszony nem tudja, hogy a júliusi, augusztusi zöldségeket lehet berakni, mert ezek a növények hozzák azt a zamatot, azt az ízt, azt a nyári napfényt, ami a legfinomabb. A paprikának a vastagsága, az uborka frissessége ilyenkor a legjobb. A szeptemberi már nem olyan, több esőt kap, hidegebbek az éjszakák, tehát már nem oa legjobb. Ezeket a savanyúságokat én mind nyáron készítem, idén is augusztus 18-ra minden be volt rakva.
Az ősz slégerterméke a savanyúkáposzta, de nagyon kevesen tudják jól elkészíteni otthon. Az őstermelő elárulta, hogy készül a C-vitminban gazdag, karcagi savanyúkáposzta.
- Mi a nagymamám receptje alapján készítjük, a savanyú káposztát, a következő módon 10 kiló minőségi káposztához, 20 deka só, tehát kilónként 2 deka só szükséges, ez nagyon fontos. Ízlés szerint köménymag, babérlevél, szemesbors és jó minőségű házi erős fűszerpaprika. Jól össze kell döngölni, súlyt kell ráhelyezni, 3-4 napig meleg helyen 20-22 fokon kell tárolni, hogy beinduljon a tejsavós termelés. Ha ez megtörtént, akkor ki lehet hideg helyre tenni. Ha most rakjuk be a káposztát, akkor húsvétig ropogós káposztánk lesz.
A háziasszonyok, nem csak a főzéshez keresik a C-vitaminban gazdag terméket, hanem vitaminpótlásra is
- Sokan a benne lévő vitamin miatt viszik, mert az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú élelmiszer, de sokan viszik káposztás húsnak, töltött káposztának, meg különböző rakott dolgoknak.
A karácsonyi ünnepi asztalon is gyakran szerepel töltött káposzta. Jó tudni, hogy a főzés előtt 1 héttel már meg lehet venni a savanyú káposztát, hamarabb viszont nem érdemes, de az őstermelő elmondta, hogy friss termékben nem lesz hiány az ünnepek közeledtével.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 21. 05:00, csütörtök | Helyi
ÜNNEPI ÖNKORMÁNYZATI ÜLÉS A VÁROSHÁZÁN
Augusztus 20-a az Államalapítás és Szent István király ünnepe.
2025. Augusztus 20. 05:00, szerda | Helyi
TÁBOROK A KOVÁTS MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN
Volt, van, lesz. A következő tanévben is élne a Határtalanul program nyújtotta lehetőségekkel a Kováts Mihály Általános Iskola.
2025. Augusztus 20. 05:00, szerda | Helyi
FEJLESZTÉSEK A LIGET ÚTI SPORTCENTRUMBAN
Más kávéház. Azzal, hogy tizennyolc év után visszatért az NB II-be a Karcagi SC, számos kötelezettség is jár.
2025. Augusztus 20. 05:00, szerda | Helyi
TETTEN ÉRTE A TOLVAJT A SZOMSZÉD
Egy szemfüles szomszédnak köszönhetően a lopás megrekedt a kísérletnél. A törökszentmiklósi rendőrök őrizetbe vettek egy 34 éves helyi férfit.