Városlista
2024. június 28, péntek - Levente, Irén

Hírek

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

- tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, a kifejlett szúnyogokat pedig a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest hat kerületében, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében irtják a szakemberek.

Gyérítés lesz a Rába mentén, a Balatonnál, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas vármegyében is; a munkálatok az ország 380 települését érintik - tették hozzá.

Mint írták: a Dunán levonult árhullám miatt a folyó mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani. Ugyanis az áradás a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek kedveznek a lárvák fejlődésének. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.

A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés keretében az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken pedig repülőről.

Ennek során olyan granulátumot szórnak a vízbe, ami képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken viszont biológiai lárvagyérítés sem végezhető - ismertették.

A már kikelt szúnyogok ellen a települések belterületén, a lakóövezetekben kell védekezni, a kezelések platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel zajlanak. A gyorsan lebomló készítményt nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, ezért a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás - olvasható az OKF közleményében.

Címkék: szúnyogírtás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 10:05, péntek | Belföld

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt.

2024. Június 28. 07:35, péntek | Belföld

Lázár János: a geszti Tisza-kastély felújítása egy korszak restaurációját jelenti

A geszti Tisza-kastély felújítása nemcsak helyreállításról szól, hanem egy korszak restaurációjáról is - hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Békés vármegyei Geszten.

2024. Június 28. 07:21, péntek | Belföld

Letették az új vecsési hadiipari üzem alapkövét

Páncéltörő gránátvetők csövét fogják gyártani az üzemben.

2024. Június 27. 14:44, csütörtök | Belföld

KSH: májusban 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg

Az előzetes adatok szerint 2024 májusában 6284 gyermek született, és 9501 ember halt meg; 2023 májusához képest a születések száma 11, a halálozásoké 6,2 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 1,2 százalékkal nőtt