Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2016. Június 23. 09:08, csütörtök | Helyi

Jó termés várható

Jó termés várható

Június 17-én folytatták 27 hektár bio őszi árpa aratását a karcagi határban Hubai Imre Csabáék, akit a terméskilátásokról kérdeztünk.

Június 17-én folytatták 27 hektár bio őszi árpa aratását a karcagi határban Hubai Imre Csabáék, akit a terméskilátásokról kérdeztünk.
- Az őszi árpa aratása már tart, egyik táblánk már le van aratva, tisztítva, ott 5,2 tonna / hektár volt a termésátlag. A most kezdett tábla szintén hasonló jó terület, ez azt jelenti, hogy az egy héttel ezelőtti aratáshoz képest némi gyomfertőzés már van benne az eső miatt, hiszen mi gyomirtó szereket nem használunk, de ez még nem jelentős, tisztítóval ki tudjuk szedni. A fajta Kunsági 2-es, korán érő, nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért úgy gondolom, hosszú távú termesztésre való.

- Mennyi kár okozott az elmúlt napok csapadékos időjárása?

- Bízom benne, hogy még jelentős kárt nem okozott, de nyilván a minőséget az, ha minél több csapadék lesz a teljes érés után, károsítani fogja a termést. Ez a tábla még nem károsodott sem a mennyiséget sem a minőséget tekintve.

- A búzánál mi várható?

- Méréseink alapján, hiszen naponta folyamatosan mérjük az érettségi fokát, azt mondhatom, kiváló minőség van kilátásban a kenyérbúzától a javító minőségű búza irányába lesz a domináns mennyiség. Ez nagyon kedvező a gazdatársaim részére, hiszen az értékesítésnél a minőség meghatározó szempont. Bízunk abban, hogy kedvező időjárás esetén a szokásos időszaknak megfelelően, július elejétől július 20-25-ig be tudjuk takarítani a termést. A termésátlagok talán picivel jobbak lesznek a tavalyihoz képest, de a minőségben egyértelműen jobb termés várható.

- Hol tartanak a piaci árak. Mit tapasztal, kivárnak az értékesítéssel a gazdák?

- Az árkérdés az aratás kezdetén mindig problémát jelent. Mi a magunk részéről a az Agrárkamarában megkértük a partnereinket, a nagyobb termelőket, felvásárlókat, a raktárrendszerrel rendelkező kollégákat, hogy egy konzultációs megbeszélésen állapodjunk meg a minőséggel kapcsolatos dolgokban, hogy a mérési eredmények kapcsán milyen kilátások lehetnek, s az árakat illetően is. Úgy gondolom, átlagos árral, az elmúlt három év átlagával számolhatunk, ami reális, talán a minőség javára írható az az 5-8 százalékos plusz ár rá, amit joggal elvárhatunk a felvásárlótól. Ez az export szempontjából is egy jelentős tartalékot képezhet a gazdáknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 19. 16:00, csütörtök | Helyi

SAJÁT SZÜLEIT IS MEGLOPTA

Még saját szüleit is meglopta az a férfi, akit többrendbeli lopás miatt vettek őrizetbe a szolnoki rendőrök. A bíróság letartóztatta.

2024. Szeptember 19. 14:00, csütörtök | Helyi

ILLATOZIK A TUBARÓZSA TÓNI BÁCSI KERTJÉBEN

Idén is virágoznak az illatos tubarózsák városunkban Ézsiás Antal, Tóni bácsi kertjében.

2024. Szeptember 19. 10:37, csütörtök | Helyi

NAPOKIG KÜZDÖTTEK A TŰZZEL

Koromfekete füsttel, hatalmas lángokkal égtek a parpírbálák a Kőrösi utca végén található telepen Szolnokon. A tűzoltók hatalmas erőkkel vonultak ki a helyszínre, hogy elfojtsák a félelmetes tüzet, amely lakóházakat is veszélyeztetet

2024. Szeptember 19. 08:32, csütörtök | Helyi

ISMÉT KÁVÉSZÜNET

Ismét megrendezésre került a Kávészünet, mely elsősorban a vállalkozások és az önkormányzat produktív együttműködését helyezte fókuszba. Ezúttal is nagy volt az érdeklődés a fórum iránt.