Hírek
2025. Április 04. 06:00, péntek |
Helyi
Forrás: karcag tv
INDUL A SONKASZEZON

Idén sem kell sonkahiánytól tartaniuk a húsvéti menüt összeállítóknak.
Bár már egyre kevesebb háznál vágnak disznót télen, ezért a házi sonka szinte alig kerül az asztalra, aki ilyet szeretne vásárolni, meg tudja tenni. Jóllehet a nagyüzemi húskészítmények szinte teljesen kiszorították a hagyományos eljárással készült sonkákat.
A húsvéti ünnepi asztal ékessége tud lenni a jóféle sonka. Még ugyan nem kezdődött el a roham a sonkákért, de a hentesek idén sem tartanak attól, hogy a raktárban maradna.
HUBER ISTVÁN, őstermelő:
- A jó sonka úgy készül, hogy négy hétig sóban van, utána két hétig páclében. És még utána utóérleljük. Az ára az négy év alatt nem változott, négyezerötszáz forintért adom kilóját az egész sonkáknak, amiben benne van a csont, a kötözött sonkáknak, ami csont nélküli, az ötezer forint kilója.
A hagyományos paraszti családoknál a téli disznóölésekkor készült a sonka, majd tipikusan a kora tavaszi böjt időszakában volt füstölés vagy érlelés alatt. A böjt során azt elfogyasztani nem lehetett, így legelőször Húsvétkor kerülhetett a finom sonka az asztalra! Valószínűleg ez lehet az alapja, hogy ilyen kitüntetett szerepe van a húsvéti sonkának.
HARSÁNYI ISTVÁN:
- Boltból veszem, nincs itt már házi, hagyjuk már. Egy- két ember, ha vág Karcagon. Több nem.
A hosszas érlelés miatt a sonka a sertés legértékesebb része, ezért is tartották nagy becsben már a paraszti társadalmakban is. De van egy praktikus magyarázata is annak, hogy miért éppen a sonka lett a húsvéti ünnepkör egyik leginkább elterjedt étele: már a hűtőszekrény feltalálását megelőzően is Húsvét körül került le a füstről a sonka, akkor kellett elfogyasztani.
FÖLDES JÁNOS:
- Házi füstölt sonkát szoktunk venni. Hát, nagy a család, egy olyan középméretűt választunk mindig.
A választék idén is elég széles: mindenki megtalálja az ízlésének és anyagi lehetőségeinek leginkább megfelelő sonkát. Van, aki a kötözöttre esküszik, akad olyan is, aki a lapockából készült, kissé zsírosabb húsvéti sonkát fogyasztja szívesen. És nagyon sokan vannak, akik a hosszasan füstölt, szinte teljesen kiszáradt sonkára esküsznek.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 27. 06:00, vasárnap | Helyi
ÚJABB LOPÁSOK A TÖBBSZÖRÖS VISSZAESŐ ROVÁSÁN
Márciusban ítélték el többszörös visszaesőként első fokon, de ez sem tartotta vissza az újabb lopásoktól.
2025. Július 27. 06:00, vasárnap | Helyi
KÁPOSZTÁSI JÓZSEFNÉ KERTJÉBEN SOKMINDEN MEGTEREM
Bár idén kevesebb karcagi csatlakozott a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalomhoz, mint korábban, ez egyáltalán nem jelent színvonalcsökkenést.
2025. Július 26. 06:00, szombat | Helyi
JÓ HANGULATBAN TELT A KAKASFŐZŐ FESZTIVÁL
Ebben az évben is összemérték főzőtudásukat a püspökladányi Kakasfőző Fesztiválra nevező csapatok. Kameránkkal mi is ott jártunk a rendezvényen.
2025. Július 26. 06:00, szombat | Helyi
MÉG A RENDŐRÖKRE IS RÁTÁMADTAK KUNMADARASON
Pár perc alatt lincshangulat alakult ki Kunmadarason egy családi perpatvar során.