Hírek
2024. Március 12. 07:00, kedd |
Helyi
Forrás: karcag tv
HUNGARIKUM FESZTIVÁL KARCAGON

Lehet akár újítani is, újragondolni több száz éves recepteket, de kifizetődő lehet ragaszkodni a tradíciókhoz is- ettől olyan izgalmas a magyar gasztronómia.
A Hungarikum Fesztivál kolbászízesítő versenyén mindkét esetre volt példa. A nap végére az is kiderült, hogy ki lett a kolbászok ásza, valamint kihirdették a házi kelt tésztás sütemények és a házipálinka verseny győzteseit is.
Sportot űztek a kolbászízesítésből Karcagon. A sportcsarnokba huszonöt csapat nyert bebocsátást. Lettek volna jóval többen is, de a létesítmény méretei korlátozottak, így a Hungarikum Fesztivál ennyi versenyzőt tudott fogadni.
TÖRÖK CSILLA
Több előzetes megbeszélés történt, természetesen mivel pedagógusok vagyunk, a legfontosabb dolog a dekoráció és a küllem, hogy egy kicsit kiríjunk a társaságból. Tulajdonképpen kilenc malacka van és egy farkas. A farkasunk az egyetlen férfi pedagógusunk, aki most a csapatban van, Pesti Tibor és így állítottuk össze, utána pedig ki mit főz,
ki mit hoz és egyébként remek a hangulat.
A kiskulcsosi iskola tanári karán túl még több tucatnyian gyűrték föl az ingük ujját, hogy alaposan összemaszírozzák a megdarált sertéshúst.
HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke:
Gratulálok mindenkinek, aki vállalja évről évre a megmérettetést és hogy évről évre egyre finomabb, egyre fantasztikusabb minőségben készülnek a házi kolbászok, ami számunkra a hagyományaink és a jellegzetes kunsági gasztronómiának az egyik ikonja és amit legszívesebben ilyenkor télen mindenki családi körben, baráti körben készít odahaza háznál és bizony ezeknek a megmérettetésekre nagyon nagy szükség van.
Természetesen, mint a legtöbb gasztro- kulturális rendezvényen, itt is szakértő zsűri minősíti a csapatok munkáját. Az ítészek figyelnek a kolbász színére, fűszerezettségére, állagára és az ízére is.
SZABÓ JÓZSEFNÉ, zsűrielnök: Szerintem a zsűri is olyan izgalommal készül, mint ahogy a megmérettető csapatok, mert itt azért érdemes és értékes döntést kell, hogy hozzunk. Mindenképpen az ízekre, az állagokra fogunk odafigyelni. Természetesen zsűritársaimmal együtt majd közösen fogjuk levonni a tapasztalatokat, az ízeket és akkor úgy fogjuk majd kialakítani a megfelelő rangsort.
A kolbászízesítés közösségi érzést erősít, hozzájárul a gasztronómiai hagyományok megőrzéséhez. És bár fáradsággal jár, munkának nevezni a szó szoros értelmében mégsem lehet.
F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:
A munka az, hogyha betonozunk, vagy kertet ásunk, a jó munka pedig az, hogyha birkapörköltet főzünk, pálinkát főzünk, vagy disznót vágunk. Ez a jó munka. Úgyhogy a jó munkát nem kell kívánni. Ha jó
munka van, akkor a hangulat is jó.
A hangulattal nem is volt hiba. Mindenki kivette a részét a jó munkából ugyanúgy, mint a baráti beszélgetésekből.
SZEPESI TIBOR, polgármester: Nagyon sok fiatalt látok, amikor szétnézek a teremben. Hiszen az ízek hagyománya, ami miatt létrejött ez a rendezvény, ez arról szólt és erről kell szólnia, hogy továbbadjuk ezeket a hagyományokat és tisztában legyenek a fiatalok, a legfiatalabbak is azzal, hogy hogyan is kell megtölteni egy igazi, jóízű karcagi kolbászt.
A szakértő zsűri döntése alapján a Kolbászízesítő Versenyen a Kiskulcsosi Team nevű csapat lett a kolbászízesítés királya. A Házi kelt tésztás sütemények versenyén Varga Józsefné parasztkiflije lett az első helyezett, a Házi pálinkaverseny győztese pedig Czombos István meggypálinkája lett.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE
Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA
Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT
A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.