Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2024. Szeptember 27. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: karcag tv

HORTHY EMLÉKNAP

HORTHY EMLÉKNAP

Harmincegy évvel ezelőtt temették újra szülővárosában Horthy Miklóst. Magyarország egykori kormányzója Portugáliában hunyt el hatvanhét évvel ezelőtt.

Magyarország egykori kormányzójának 1993. szeptember negyedikei újratemetésére emlékeztek Kenderesen. Az ország legfőbb közjogi méltóságát 1920bés 1940 között betöltő politikus portugáliai száműzetésben hunyt el 1957. februárjában.

DR. FAZEKAS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP:

- Horthy Miklós, aki a huszadik század egyik legjelentősebb magyar politikusa, államférfia volt, kulcsszerepet játszott abban, hogy a Habsburg- dinasztia nem tudott visszatérni a magyar trónra 1921. őszén.


Végaratatában meghagyta, hogy hazájában addig nem helyezhetik örök nyugalomra földi maradványait, amíg Magyarországon szovjet csapatok állomásoznak. Harmincegy évvel ezelőtti újratemetése több tízezer emlékezőt vonzott szülővárosába.

BARABÁSNÉ FORGÁCS EDIT, polgármester, Kenderes:

- Horthy Miklós jó érzékkel olyan politikusokat választott maga mellé országot vezetni, akik nemzeti érzelműek voltak, készek megtenni hazájukért mindent, nemzetükért. És ahogy ő sem, nemzetükért és ahogy ők sem, nem önös érdekek vezérelték.

Horthy Miklós szerepe több mit hat évtizeddel halála után is vitatott.

KONCZ TIBOR, református lelkész:

- De a Horthy- képnek hatvanhét és harmincegy év után is van még gazdagodni valója. Az emlékezés jogát tehát el nem veheti tőlünk, ezért össze fogunk jönni a harminckettedik évben is és így tovább, és így tovább.

Az újratemetés harmincegyedik évfordulóján a vitézi rend tagjai és a megemlékezők megkoszorúzták az egykori kormányzó sírhelyét a kenderesi családi kriptánál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 15:00, péntek | Helyi

MAKETTKIÁLLÍTÁS A KARCAGI ZSINAGÓGÁBAN

Ingyenesen látogatható makettkiállítás nyílt a karcagi Zsinagógában.

2024. Szeptember 27. 14:00, péntek | Helyi

FEGYHÁZ VÁRHAT A SZOLNOKI FÉRFIRA

A Szolnoki Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a 39 éves szolnoki férfivel szemben,

2024. Szeptember 27. 10:00, péntek | Helyi

IDÉN IS MEGTARTOTTÁK A FAFARAGÓ TÁBORT

Megtartották Berekfürdőn a Fafaragó tábort, ahol idén életnagyságú betlehemes szobrok is készültek.

2024. Szeptember 26. 16:00, csütörtök | Helyi

FECSKEAVATÓ ÉS ŐSZKÖSZÖNTŐ A GYÖRFFYBEN

Megtartotta Fecskeavató és Őszköszöntő programját a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda.