Városlista
2025. október 27, hétfő - Szabina

Hírek

2017. Szeptember 30. 20:13, szombat | Helyi

Hal- és Vadfőző Fesztivál

Hal- és Vadfőző Fesztivál

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Hal- és Vadfőző Fesztivált Abádszalókon.

A gasztronómiai találkozótdr. Fazekas Sándor földmvelésgyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. A főzőversenyre határon túlról is érkeztek az alföldi településre.

Közel 30 bográcsban készültek a vadételek és sült a hal, a Tisza-tó turisztikai központjában, Abádszalókon.
A fesztivál fő célja a halfogyasztás és a vadhúsból készült ételek népszerűsítése.Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok
megyei közgyűlés elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gasztronómia hal és vadételeit is érdemes megismernie a családoknak.

KOVÁCS SÁNDOR - Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgylés elnöke - FIDESZ-KDNP

- A magyar gasztronómia és a magyar nemzet a mai Magyarország határaival nem szorítható be. Az egész
Kárpát-medence ahol élnek magyarok különböző főzési, gasztronómiai szokások vannak, de az is nagyon érdekes, hogy a
világban bárhol ahol a magyarok élnek magyar ételeket főznek. És a magyar ételeknek egyre nagyobb sikere van. Régen is
nagy sikere volt, de megpróbálták velünk elhitetni, hogy nem egészséges. A magyar ételek egészségesek, táplálóak
és ami a legfontosabb, igazán finomak.

Fazekas Sándor földmvelésügyi miniszter szerint a kormány sokat tesz azért, hogy egészséges, megfizethető hal és
vadáruk kerüljenek a magyar családok asztalára.

dr. FAZEKAS SÁNDOR FÖLDMVELÉSÜGYI MINISZTER:

- Nőtt a halhús fogyasztás az elmúlt években, körülbelül megduplázódott, most már 5 kiló fölött van fejenként évente
és ezt elősegíti az áfacsökkentés is. De legalább ennyire fontos, hogy a gasztronómiában hal illetve a vadhús is foglalja el az őt megillető helyet, hiszen 100-150 évvel ezelőtt nagyon népszerű ételek voltak, most pedig sokan úgy tartják, hogy a vadhús az kevesek kiváltsága, pedig hozzáférhető. A vadásztársaságok tudnak értékesíteni, vannak feldolgozó helyek is és nagyon jó receptek.


A tárcavezető arra számít, hogy a következő időszakban a vad és hal ételek fogyasztása emelkedni fog.

Címkék: abádszalók

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 26. 09:05, vasárnap | Helyi

Kirándulás Budapestre

Különleges kiránduláson a 10. évfolyam kereskedő és szakács tanulói 2025. október 16-án a 10. évfolyam kereskedő és szakács osztálya izgalmas és építő jellegű programon vett részt Budapesten.

2025. Október 26. 09:03, vasárnap | Helyi

Nyugdíjas találkozó a Varróban

Egy nyugdíjas találkozó mindig különleges alkalom – olyan pillanat, amikor a múlt emlékei és a jelen örömei találkoznak.

2025. Október 26. 08:59, vasárnap | Helyi

Kirándulás Aradra

A Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programjának keretében 2025. október 21-én iskolánk tanulói, oktatói Aradra a Csiky Gergely Főgimnáziumba látogattak el.

2025. Október 26. 07:54, vasárnap | Helyi

Országjárásra indulnak a Digitális Polgári Körök

A Digitális Polgári Körökben már több mint 90 000-en vagyunk, közülük tízezrek csatlakoztak hozzánk a Békemeneten.