Hírek
2016. December 19. 08:06, hétfő | Helyi
Egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvények

Dobos László: Első ízben gondoltuk, hogy maradva a disznótoros hagyományainál, kolbászízesítő versenyt szervezünk...
Tizenkilenc, többségében karcagi csapat, de érkeztek versenyzők Erdélyből és Gyuláról is a szombati karcagi kolbászízesítő versenyre, míg a házi pálinkák versenyén a zsűri az előzetesen benevezett 33 pálinkát értékelte. Mint dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitójában elhangzott, ez a mostani csípős, száraz hideg ideális a disznótorokhoz, melynek most van itt az ideje. Ennek egy része az első alkalommal megrendezett karcagi kolbászízesítő verseny is, ahol a hagyományokat megőrző idősebb csapatokkal és az ifjabb nemzedékekkel is találkozhatunk, akik a családi receptek alapján készítik a kolbászt. Ez ma is kétféleképpen készül a Nagykunság fővárosában, a hagyományos fűszerezéssel só, bors, fokhagyma és őrölt paprikával készül, míg a fehér kolbászba nem tesznek őrölt paprikát.
- Egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvényeken, fesztiválokon a régi receptek, a hagyományos kézműves ételek és italok is, ezek a karcagi rendezvényen is megjelentek, így a fesztiválra látogatók belekóstolhatnak a családi receptek és a magyar konyha ízvilágába is, amelyre büszkék lehetünk - mondta a tárcavezető megnyitójában.
- Minden évben ilyentájt szeretünk kedveskedni a vállalkozó szellemű versenyzőknek és a látogatóknak. Első ízben gondoltuk, hogy maradva a disznótoros hagyományainál, kolbászízesítő versenyt szervezünk a már hatodik házi pálinka verseny mellé. Úgy gondolom, minden adott az igazi jó programhoz. Kívánok mindenkinek eredményes versenyzést, - mondta köszöntőjében Dobos László, Karcag város polgármestere. A csapatkapitányokkal való koccintás után kezdetét vette a verseny, ahol a csapatok hagyományos ízesítésű, karcagi kolbász mellett töltöttek erdélyi fűszerezésűt, savanyú káposztával töltöttet, de gyulai és békéscsabai módra is sült itt kolbász. A zsűri elnöke Zsolnay Gábor Venesz-díjas mesterszakács, főiskolai oktató-tanár volt, míg a pálinkákat - a legtöbb szilvából készült, de volt kökény, köményes, dió, körte, meggy, szőlő is - a dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nagykövete vezette zsűri értékelte. A nap során kulturális programok is várták a gyerekeket és felnőtteket.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE
Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA
Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT
A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.