Hírek
2016. December 19. 08:06, hétfő | Helyi
Egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvények
 
				Dobos László: Első ízben gondoltuk, hogy maradva a disznótoros hagyományainál, kolbászízesítő versenyt szervezünk...
Tizenkilenc, többségében karcagi csapat, de érkeztek versenyzők Erdélyből és Gyuláról is a szombati karcagi kolbászízesítő versenyre, míg a házi pálinkák versenyén a zsűri az előzetesen benevezett 33 pálinkát értékelte. Mint dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megnyitójában elhangzott, ez a mostani csípős, száraz hideg ideális a disznótorokhoz, melynek most van itt az ideje. Ennek egy része az első alkalommal megrendezett karcagi kolbászízesítő verseny is, ahol a hagyományokat megőrző idősebb csapatokkal és az ifjabb nemzedékekkel is találkozhatunk, akik a családi receptek alapján készítik a kolbászt. Ez ma is kétféleképpen készül a Nagykunság fővárosában, a hagyományos fűszerezéssel só, bors, fokhagyma és őrölt paprikával készül, míg a fehér kolbászba nem tesznek őrölt paprikát.
- Egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvényeken, fesztiválokon a régi receptek, a hagyományos kézműves ételek és italok is, ezek a karcagi rendezvényen is megjelentek, így a fesztiválra látogatók belekóstolhatnak a családi receptek és a magyar konyha ízvilágába is, amelyre büszkék lehetünk - mondta a tárcavezető megnyitójában.
- Minden évben ilyentájt szeretünk kedveskedni a vállalkozó szellemű versenyzőknek és a látogatóknak. Első ízben gondoltuk, hogy maradva a disznótoros hagyományainál, kolbászízesítő versenyt szervezünk a már hatodik házi pálinka verseny mellé. Úgy gondolom, minden adott az igazi jó programhoz. Kívánok mindenkinek eredményes versenyzést, - mondta köszöntőjében Dobos László, Karcag város polgármestere. A csapatkapitányokkal való koccintás után kezdetét vette a verseny, ahol a csapatok hagyományos ízesítésű, karcagi kolbász mellett töltöttek erdélyi fűszerezésűt, savanyú káposztával töltöttet, de gyulai és békéscsabai módra is sült itt kolbász. A zsűri elnöke Zsolnay Gábor Venesz-díjas mesterszakács, főiskolai oktató-tanár volt, míg a pálinkákat - a legtöbb szilvából készült, de volt kökény, köményes, dió, körte, meggy, szőlő is - a dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nagykövete vezette zsűri értékelte. A nap során kulturális programok is várták a gyerekeket és felnőtteket.
Kapcsolódó galéria
Ezek érdekelhetnek még
2025. Október 30. 06:00, csütörtök | Helyi
TÉRKÉPES FUTÁS KARCAG BELVÁROSÁBAN
Futni, tájékozódni egyszerre. Idén is sokakat megmozgatott a karcagi belvárosi térképes futás.
2025. Október 30. 06:00, csütörtök | Helyi
TARAJOS SÜLÖK TŰNTEK EL
Eltűntek a Jászberényi Állat és Növénykert tarajos süljei. Hála a megfeszített keresőmunkának, az egyikük gyorsan előkerült.
2025. Október 30. 06:00, csütörtök | Helyi
SZOLNOKI DROGDÍLER KERÜLT LETARTÓZTATÁSBA
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indítványozta egy 51 éves férfi letartóztatását.
2025. Október 30. 06:00, csütörtök | Helyi
JELZETT A SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐ ABONYBAN
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő Abonyban, egy Móricz Zsigmond utcai családi házban. Egy négyfős család köszönheti az életét az eszköznek.












