Városlista
2025. június 15, vasárnap - Jolán

Hírek

2017. Február 06. 08:17, hétfő | Helyi

Disznótor volt a Lovagudvarban

Disznótor volt a Lovagudvarban

jóízű hagyományos, magyar ételek...

Tél van, ez a disznótorok ideje, amikor hurkát, kolbászt kell fogyasztani, s egészséges, jóízű hagyományos, magyar ételeket - mondta szombaton dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovagi Udvarban tartott V. Kárpát-medencei hagyományos disznóvágáson.


- A mi dolgunk ma az volt, hogy szétbontsuk a 140 kilós disznót és hurkát, kolbászt töltsünk, s a határon túli csapatoknak kibontsuk a húst, akik abból főznek sajátos ételeket - sorolta Juhász János, a Karcagi Konok Kunok főzőcsapatának vezetője. Természetesen a karcagi disznótoros ételek mellől nem hiányozhat a ferdinánd sem. Ezt Agócs Lászlóné vezetésével a konok kunok hölgytagjai készítettek el a vendégek számára.


- A jó karcagi ferdinánd készítés titka szerintem a nagyon nagy türelemmel készített tészta. Nagyon alaposan ki kell dolgozni, hagyni kell megkelni és mindehhez sok türelem és idő szükséges - sorolta Jutka, aki egykoron egy kollégájától tanulta meg a fortélyokat.

A disznótorozás ötletgazdája Szatmári János, a Lovagi Udvar tulajdonosa, aki ezzel azt szeretné, ha a fiatalok, a jövő nemzedékei is megtanulnák és tovább vinnék a disznótoros ételek készítését. Most Sárosfáról és Bácskossutfalváról is jöttek csapatok, aki az ottani ételeket készítik itt el. Ez a nap jó alkalom a tapasztalatcserére is - fejtegette a házigazda.

Hurkatöltés után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük a családi disznótoraikról.

- Már év végén volt a családunkban egy, hiszen ez a téli időszak a disznótorozás ideje. Így nem idegen tőlem a hurkatöltés sem, most a Konok Kunokkal és Szatmári Jánossal tüdős hurkát töltöttem. Megvan a hagyománya annak, hogy miképp kell elkészíteni a jó disznótorost. S kell neki a reklám is, mert nem elég ha a joghurtot és a gyümölcslevet reklámozzuk, azok is biztos jók, de azért a disznótor az a magyar életforma részét képező alkalom. A disznótoros ételeknél minden tájegységnél megvannak a sajátosságai, ez a karcagi találkozó, s a megyében a jövő héttől induló disznótoros fesztiválok ezért is hasznosak, hogy megismerhessük ezeket - mondta a tárcavezető.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT

A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE

Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.

2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA

Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.