Városlista
2025. október 31, péntek - Farkas

Hírek

2017. Február 06. 08:17, hétfő | Helyi

Disznótor volt a Lovagudvarban

Disznótor volt a Lovagudvarban

jóízű hagyományos, magyar ételek...

Tél van, ez a disznótorok ideje, amikor hurkát, kolbászt kell fogyasztani, s egészséges, jóízű hagyományos, magyar ételeket - mondta szombaton dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Lovagi Udvarban tartott V. Kárpát-medencei hagyományos disznóvágáson.


- A mi dolgunk ma az volt, hogy szétbontsuk a 140 kilós disznót és hurkát, kolbászt töltsünk, s a határon túli csapatoknak kibontsuk a húst, akik abból főznek sajátos ételeket - sorolta Juhász János, a Karcagi Konok Kunok főzőcsapatának vezetője. Természetesen a karcagi disznótoros ételek mellől nem hiányozhat a ferdinánd sem. Ezt Agócs Lászlóné vezetésével a konok kunok hölgytagjai készítettek el a vendégek számára.


- A jó karcagi ferdinánd készítés titka szerintem a nagyon nagy türelemmel készített tészta. Nagyon alaposan ki kell dolgozni, hagyni kell megkelni és mindehhez sok türelem és idő szükséges - sorolta Jutka, aki egykoron egy kollégájától tanulta meg a fortélyokat.

A disznótorozás ötletgazdája Szatmári János, a Lovagi Udvar tulajdonosa, aki ezzel azt szeretné, ha a fiatalok, a jövő nemzedékei is megtanulnák és tovább vinnék a disznótoros ételek készítését. Most Sárosfáról és Bácskossutfalváról is jöttek csapatok, aki az ottani ételeket készítik itt el. Ez a nap jó alkalom a tapasztalatcserére is - fejtegette a házigazda.

Hurkatöltés után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük a családi disznótoraikról.

- Már év végén volt a családunkban egy, hiszen ez a téli időszak a disznótorozás ideje. Így nem idegen tőlem a hurkatöltés sem, most a Konok Kunokkal és Szatmári Jánossal tüdős hurkát töltöttem. Megvan a hagyománya annak, hogy miképp kell elkészíteni a jó disznótorost. S kell neki a reklám is, mert nem elég ha a joghurtot és a gyümölcslevet reklámozzuk, azok is biztos jók, de azért a disznótor az a magyar életforma részét képező alkalom. A disznótoros ételeknél minden tájegységnél megvannak a sajátosságai, ez a karcagi találkozó, s a megyében a jövő héttől induló disznótoros fesztiválok ezért is hasznosak, hogy megismerhessük ezeket - mondta a tárcavezető.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 31. 15:31, péntek | Helyi

DÖMÖTÖR NAPI FORGATAG A TALENTUM ÓVODÁBAN

Dömötör nap közeledtével a Talentum Óvodában életre kelnek a juhászkampók, subák, kolompok, plüss bárányok.

2025. Október 31. 15:30, péntek | Helyi

„NE HAGYJÁTOK A TEMPLOMOT, A TEMPLOMOT S AZ ISKOLÁT!”

A Reformáció hónapja alkalmából megrendezett egyházmegyei versenyen vettünk részt iskolánkból négy csapattal Mezőtúron, 2025. október 20-án.

2025. Október 31. 06:00, péntek | Helyi

ŐSZI KÉZMŰVES WORKSHOP A KUTHEN UTCAI OVIBAN

A Madarász Imre Egyesített Óvoda ismét elnyerte a Családbarát Munkahely címet.

2025. Október 31. 06:00, péntek | Helyi

ANDY ZENÉS MŰSORA

Az őszi kézműves workshopot követően Andy zenés műsorával ünnepelte családbarát délutánját a Kuthen utcai tagóvoda.