Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2017. Október 14. 09:11, szombat | Helyi
Forrás: KARCAG TV

BETILTHATJÁK A RÁKKELTŐ GYOMÍRTÓSZERT

BETILTHATJÁK A RÁKKELTŐ GYOMÍRTÓSZERT

A glifozát tartalmú gyomírtószer nemcsak hazánkban, hanem az egész világban elterjedt. Most betilthatják rákkeltő hatása miatt.

A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer a gyümölcsök, a zöldségek, a szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított kukoricáknál. Franciaországban is ez a legnépszerűbb gyomirtó, s most a tervezett betiltása ellen útlezárással tiltakoztak a gazdák.


A glifozát hatónyagú gyomirtók tervezett betiltására Emmanuel Macron államfő még a választási kampányban tett ígéretet.


A glifozát használata engedélyezésének kivizsgálására létrejött uniós bizottság 2016. júniusában elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtószer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot. A további, az Európai Bizottság által ajánlott tízéves hosszabbításról októberben szavaznak a tagállamok.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 15:00, szombat | Helyi

KŐMŰVESKALAPÁCCSAL TÁMADT

Durván összevert egy idős férfit egy cibakházi fiatal, aki súlyos gyógyszerfüggőséggel küzd. Egy nyugtatót szeretett volna kérni a bántalmazottól, aki ennek nem tett eleget.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

”ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL”

Ebben az évben is a közlekedési eszközök, szabályok megismertetése volt a célja az „Ügyeskedj a kerékpároddal” című rendezvénynek, melynek a Városháza előtti tér adott otthont.

2024. Szeptember 27. 15:00, péntek | Helyi

MAKETTKIÁLLÍTÁS A KARCAGI ZSINAGÓGÁBAN

Ingyenesen látogatható makettkiállítás nyílt a karcagi Zsinagógában.

2024. Szeptember 27. 14:00, péntek | Helyi

FEGYHÁZ VÁRHAT A SZOLNOKI FÉRFIRA

A Szolnoki Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a 39 éves szolnoki férfivel szemben,