Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2017. Október 26. 18:25, csütörtök | Helyi

A KARCAGI BIRKACSÁRDA EMLÉKÉT ŐRZIK

A KARCAGI BIRKACSÁRDA EMLÉKÉT ŐRZIK

A Karcagi Birkacsárda a 60-80- as években állt a BNV területén.
Nagyon sokan szerettek ott ebédelni, hiszen már akkor híres volt az ott főzött karcagi birkapörkölt.

Az egykori karcagi ÁFÉSZ által üzemeltetett csárdát azóta elbontották, de alakult egy helyi egyesület, mely az akkori hagyományokat ápolva viszi tovább a csárda hírnevét. Erről beszélgettünk Csordás László egyesületi taggal.

A BNV területén álló csárda ötlete Pető Endréhez köthető. Először az 1964-es Országos Mezőgazdasági Kiállításon főztek a vendégeknek. A főzők csapata a "karcagi fmsz étterem" 27 dolgozójából állt. Ide járt fel egykor dolgozni Csordás László édesapja is. Az ő emlékükre alapította meg egy baráti társaság a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesületet, akik gyűjtik és várják is az egykori relikviákat a csárdáról és az ott dolgozókról, hogy emléket állíthassanak nekik.

Az egyesület tagjai nemcsak birkapörköltet, hanem az akkori étteremben fellelhető sajátosságokat is szeretnék megismertetni a mai emberekkel, hiszen volt ott pacal-, szürkemarha- és marhalábszár pörkölt és babgulyás éppúgy, mint a szocialista majálisokról megszokott főtt kolbász és virsli is.

Az egyesület főzői ma elsősorban a hungarikum birkapörköltet főzik az ország különböző rendezvényein nagy sikerrel. Így a budapesti bemutatkozás mellett nyáron az Ősök háza udvarán, a Kapolcsi Művészetek Völgyében is bemutathatták már a karcagi gasztrokultúrát, de a csepeli karcagi napon is ott voltak az egyesület tagjai.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 15:00, szombat | Helyi

KŐMŰVESKALAPÁCCSAL TÁMADT

Durván összevert egy idős férfit egy cibakházi fiatal, aki súlyos gyógyszerfüggőséggel küzd. Egy nyugtatót szeretett volna kérni a bántalmazottól, aki ennek nem tett eleget.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

”ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL”

Ebben az évben is a közlekedési eszközök, szabályok megismertetése volt a célja az „Ügyeskedj a kerékpároddal” című rendezvénynek, melynek a Városháza előtti tér adott otthont.

2024. Szeptember 27. 15:00, péntek | Helyi

MAKETTKIÁLLÍTÁS A KARCAGI ZSINAGÓGÁBAN

Ingyenesen látogatható makettkiállítás nyílt a karcagi Zsinagógában.

2024. Szeptember 27. 14:00, péntek | Helyi

FEGYHÁZ VÁRHAT A SZOLNOKI FÉRFIRA

A Szolnoki Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a 39 éves szolnoki férfivel szemben,