Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2017. Október 23. 18:52, hétfő | Helyi

Ünnepi megemlékezés Karcagon

Ünnepi megemlékezés Karcagon

Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61., a Magyar Köztársaság kikiáltásának pedig 28. évfordulójára ünnepi istentisztelettel emlékeztünk.

Koszorúzás volt Kemény Pál 56-os mártír sírjánál, a Városháza előtti téren, az 1956-os forradalom emléktáblájánál pedig dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár mondott beszédet.

A Református Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten az ünnepi igehirdetés után az októberi hősöket a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola diákjai emlékműsorral idézték meg.

Az Északi temetőben Nt. Koncz Tibor, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese idézte fel Kemény Pálnak, az 56-os forradalom és szabadságharc karcagi mártírjának életét, akit a Gépállomáson 1956-ban a dolgozók megválasztották a Munkástanács elnökének, bekerült a Városi Forradalmi Bizottmányba és a Forradalmi Katonai Bizottmányba is.

Neki is köszönhető, hogy nem történtek nagyobb atrocitások a forradalom alatt. Ennek ellenére a karhatalmista megtorlások áldozata lett. 1957. március 6-án őrizetbe vették, bevitték a rendőrségre, ahol összeverték. Március 7-én a Megyei Politikai Osztály fogdájába került, ahol orvosi ellátás nélkül folytatták kihallgatását. Március 18-án hunyt el. Szolnokon kellett eltemetni, Karcagon 1991. október 23-án volt az újratemetése.

Sírjánál családtagjai, a város vezetői, a pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit és gyújtottak mécsest emlékére.
A Kossuth téren az Országzászló felvonásán megjelentek városunk vezetői, a pártok, intézmények, civil szervezetek képviselői. A zászlót a Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjai húzták fel, közreműködött a nagykun Honvédbanda rézfúvós együttese.
A Városháza előtti téren, az 1956-os forradalom emléktáblájánál dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár mondott beszédet. Közreműködtek: Gánóczy Ferenc középiskola tanár és a Déryné Kulturális Turisztikai Sport Központ és Könyvtár néptáncosai, majd a jelenlévő városi és megyei vezetők, a pártok, civil szerveztek képviselői az emléktáblánál elhelyezték koszorúikat.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 15:00, szombat | Helyi

KŐMŰVESKALAPÁCCSAL TÁMADT

Durván összevert egy idős férfit egy cibakházi fiatal, aki súlyos gyógyszerfüggőséggel küzd. Egy nyugtatót szeretett volna kérni a bántalmazottól, aki ennek nem tett eleget.

2024. Szeptember 28. 07:00, szombat | Helyi

”ÜGYESKEDJ A KERÉKPÁRODDAL”

Ebben az évben is a közlekedési eszközök, szabályok megismertetése volt a célja az „Ügyeskedj a kerékpároddal” című rendezvénynek, melynek a Városháza előtti tér adott otthont.

2024. Szeptember 27. 15:00, péntek | Helyi

MAKETTKIÁLLÍTÁS A KARCAGI ZSINAGÓGÁBAN

Ingyenesen látogatható makettkiállítás nyílt a karcagi Zsinagógában.

2024. Szeptember 27. 14:00, péntek | Helyi

FEGYHÁZ VÁRHAT A SZOLNOKI FÉRFIRA

A Szolnoki Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat azzal a 39 éves szolnoki férfivel szemben,