Hírek
2022. Március 01. 06:20, kedd | Helyi
KOLBÁSZÍZESÍTŐ VERSENY

Huszonhárom karcagi és környékbeli csapat vállalta a Karcagi Kolbászítesítő Versenyen a megmérettetést.
Természetesenitt voltaka korábbiversenyek győztesei, akik a címük megvédéséért szálltak harcba a többiekkel és voltakfiatal, feltörekvő csapatok is a régi, rutinos kolbásztöltők mellett.
A Hubai Erika vezette zsűri a kóstolások után erdménythirdetett. A Keménymag csapat harmadszor lett győztese a megmérettetésnek.
F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint egy jó disznótornak a kolbász a koronája. De egy jó májas hurka, egy jó disznótoros káposzta, reggel a hagymás vér, vagy a mi gyerekkoromban a hónaljpecsenye, utolérhetetlen és leírhatatlan. Kicsit másabb egy kolbászízesítő verseny mint a disznótor, de a fiatalok, idősek, nagy örömmel vannak itt. A karcagi kolbásznak a só, a bors, a fokhagyma és a fűszerpaprika adja meg az ízét - mondta a képviselő, aki a hagyományos ízek híve. - Azt látom, hogy a rendezvény megmozgatta Karcagot, a gasztronómia a birkapörkölttől kezdve a disznótoros ételekig kapható, az asszonyok pedig a kitűnő karcagi süteményeket hozták el, így mindenki jól fogja érezni magát a Karcagi Kolbászízesítő Versenyen.
Szepesi Tibor polgármester örül a rendezvény iránti nagy érdeklődésnek.
- A pandémiás időszak alatt nagyon sok olyan rendezvény elmaradt, ahol ilyen sokan együtt tudtak lenni és önfeledten szórakozni. A mögöttem lévő tömegből is látszik, hogy nemcsak a 200 méternyi sült kolbász miatt - amiről egyébként elmondhatom, hogy nagyon finom, most kóstoltam -, vannak itt az érdeklődők, a csapatok létszámából is látszik, hogy sokan várták a rendezvényt, melyhez kapcsolódik a kelt tésztás sütemények és a házi pálinkák versenye is.
Ma a hagyományos ízek versenyeznek egymással, a csapatok tudnak egymással recepteket cserélni, barátkozni, koccintgatni. Természetes mindenkire gondoltunk a gyermekektől a felnőttekig a kulturális programokkal, a nap során mindenki megtalálja a számára a kedvezőt. A rendezvény legfontosabb célja az, hogy apáról-fiúra, nagyapáról, nagyszülőkről, unokákra szálljon az a tudás, amelyet ők megszereztek, legyen szó kolbászízesítésről, pálinkafőzésről vagy a kelt tészták sütéséről, így nemcsak a férfiak, hanem a nők is tudnak jeleskedni a rendezvényen fiataltól a legidősebbig.
Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnökével szerint a legtöbben gyermekkorukból hozták a kolbásztöltőre azokat a technikákat, a fogásokat, a receptúrát, amivel a finom házi kolbász elkészíthető.
- Ez nemcsak azért fontos, mert a hagyományokat életben tudjuk tartani, hanem azért is, mert tudjuk, hogy mit eszünk. Napjainkban egyre komolyabb jelentőséget tulajdonít mindenki annak, hogy tudja honnan származik az az élelmiszer, amit fogyaszt. A legjobb ha a termelőtől, a lehető legrövidebb út megtételével kerül hozzánk a húskészítmény is, ami nagyon komoly és bizalmi termék. Maga a disznótor, vagy a kolbászkészítés hagyománya együtt tartja a családokat, összehozza a rokonokat. Azt szeretném, ha minél több fiatal elsajátíthatná a hagyományokat. A nevezett csapatok között sok a fiatalok a középkorúak és idősebbek mellett, tehát a disznótoros hagyományok tovább örökítése megvan itt, a Nagykunságban, ami nagyon fontos - vélte az elnök.
Nagygörgy Jenő, a Birkafőzők Egyesülete elnöke szerint az ő kolbászuk a legjobb. - Hagyományos ízesítéssel készült, ahogy otthon szoktuk. A család mindig tudta, hogy a 10 kiló húshoz hány deka borsot, sót, paprikát kell tenni, ezt most is tartjuk is. Első alkalom győztes volt a kolbászunk, nem is változtattunk ezen a nyerő szérián. A munkában a család apraja-nagyja részt vett, a legkisebbek tekerték a darálótöltőt. Az a lényeg, hogy lássák, hogyan készült a kolbász régen.
Bottlik Imréné, a kisújszállási Illéssy Sándor Baptista Középiskola szaktanára a kilencedikes tanulókkal érkezett a versenyre. - Már előtte megbeszéltük, hogy milyen ízeket szeretnénk, aztán mindenki jókedvűen dagasztotta gyúrta a kolbászt, majd nekifogtunk a töltésnek. Hatvan centit leadtuk, a zsűrinek, s most az apró szálakat töltjük, s majd megsütjük tárcsán és a vendégeinknek szétosztjuk. Sütöttünk egy kis pogácsát, készültünk a díszítésre is, hogy a dizájnunk is jó legyen - mondta a tanárnő, aki szerint a kisujjszállási és karcagi kolbász nem különbözik, hiszen náluk is töltenek olyat, amiben nincs paprika, de ízesítésben nincs eltérés.
A Karcagi Szakképzési Centrum csapata Moldován György Zsolt főigazgató-helyettes vezetésével egy különleges, toulouse-i kolbászt is tölt. - Ez a fehér kolbász Franciaországban nagyon közkedvelt, minden hentesnél lehet kapni. Lényegében darált hús kell hozzá, szerecsendió, 2 deci fehérbor, só és egyéb fűszerek. Természetesen készülünk a hagyományos kolbásszal is, amely a paprika mellett bőven tartalmaz fokhagymát is. Bízunk benne, hogy a zsűrinek és a kedves látogatóknak is ízlik majd, ha megkóstolják, mi igyekeztünk minden tudásunkat beleadni.
- A Keménymag csapatból Ling Róbert elmondta, a csapat törzs tagjai négy családból alakultak, korábban önkormányzatnál dolgozó hölgyek alapították családtagjaikkal Hatósági csoport néven. - Ma már csak egy hölgy dolgozik az önkormányzatnál, így lettünk Keménymag csapat. Már kétszer megnyertük ezt a versenyt, így most is bízunk a legjobbakban. Úgy érezzük jól sikerült, de majd a zsűri eldönti, hogy nekik hogy ízlik a kolbászunk- mondta a csapat nevében Ling Róbert.
Nagy Imre, a Nagy-Lévai család képviseletében szintén arról számolt be, hogy semmi különleges fűszert nem használnak, s a hagyományos módszerrel készítik kolbászaikat. - Kettéválasztottam a 10 kiló húst, az egyikbe őrölt, a másikba egész kömény van próbaképpen, hogy melyik, hogyan viselkedik majd a sütés közben én is kíváncsi vagyok rá - mondta Nagy Imre, aki szerint egyetlen titka van a jó kolbásznak, a jó minőségű fűszerpaprika. Ő tiszaszentimreit használ ebbe is, mert a birkapörkölt főzésnél már bevált, sokkal intenzívebb a színe a kolbásznak tőle.
Barta Mihály, a BM Baráti Társaság tagja szerint az ő kolbászreceptje annyira titkos, hogy a csapat tagjainak sem árulta el. - A disznótorban is a recept az én titkom, itt is úgy történt, hogy előre összekészítettem a fűszereket egy dobozba a saját receptem alapján és itt csak rá lett szórva a húsra.
- Mi a titok?- kérdeztük Kovács Zoltántól, a Tűzokádók csapat tagjától. - Ha elárulnánk, sokkal több esélyes lenne itt a győzelemre, egyetlen titkunk a megfelelő fűszermennyiség mellett a jókedv és a jó hangulat, ami részünkre garantálja a sikeres kolbászízesítést is. Két éve már részt vettünk ezen az eseményen, belekóstoltunk a hangulatába és ezért indultunk ma is. A feleségek süteményekkel készültek, mi pedig finom disznótoros falatkákkal a bennünket meglátogató ismerősöknek, barátoknak. Az esélyeket nem tudom, de bízunk a sikerben, hiszen két éve mi nyertük a kolbászízesítőt.
Könnyű helyzetben volt a kolbászízesítő verseny zsűrije?- kérdeztük Hubai Erika elnöktől.
- Nem, abszolút nem voltunk könnyű helyzetben. Huszonhárom kolbászt, kolbászféleséget hoztak fel nekünk, nyolcan voltunk rá. A kolbászok édesítése, íz világa nagyjából megegyezett, így elég nehéz volt eldönteni, melyiket válasszuk. Volt két különlegesség, ami nem karcagi íz világú volt, nem volt bennük fűszerpaprika. Egyébként a fűszerek az ízesítése lényegében ugyanaz volt, mint a többié és volt egy, ami a francia íz világot képviselte, szerecsendióval, fehérborral. Utóbbi íz hatása nem volt rossz, nekem kicsit a só hiányzott belőle. Bár a franciák szeretik az édeset, de az összhatása nekem ízlett - árulta el a zsűri elnöke, akitől megtudtuk, két alkalommal nézte meg a zsűri a munkákat, először megtöltött állapotban, utána sütve. Mindenkinek ugyanazokkal a feltételekkel, egy helyen sütötték meg, így kóstolta meg a zsűri.
A szakember elárulta, csalódást nem okozott a töltött és a sült kolbász kinézetre nekik, bár mindenkinek más a szájíze, volt, aki erősebb fűszerpaprikát használt, volt, aki kevésbé erőset és volt aki kicsit túltolta a fűszerpaprikát, az a kolbász kesernyésebb lett, de volt borsosabb is. A végleges döntés előtt így volt olyan kolbász, amit kétszer-háromszor is megkóstol a zsűri, hogy el tudja dönteni a végleges sorrendet.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ARATÁS ELŐTTI GÉPSZEMLE
Megkezdődött a visszaszámlálás. Napokon belül elárasztják a gabonatáblákat a betakarítást végző gépek. Az aratás előtt azonban van még egy nagyon fontos dolguk a gazdáknak, a gépszemle.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
VÁROSI SÉTÁKAT SZERVEZ A MÚZEUM
A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a karcagi múzeum ebben az évben is meghirdette helytörténeti sétáját óvodásoknak és általános iskolásoknak.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
ÉLMÉNYBESZÁMOLÓT TARTOTT TÓTH RÉKA
Egykori általános iskolájában tartott motivációs élménybeszámolót Tóth Réka válogatott birkózó. Aki nem ment üres kézzel, legutóbbi versenyein szerzett érmeit is magával vitte.
2025. Június 14. 06:00, szombat | Helyi
REKORDSZÁMÚ ELSŐ VÉRADÓ JELENTKEZETT
A Felsőoktatási Véradó Heteken rekordszámú első véradó jelentkezett.