Városlista
2025. március 11, kedd - Szilárd

Hírek

2019. Január 27. 10:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Jövő héten tartják a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét

 Jövő héten tartják a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét

Huszonnégy nemzet csapatainak részvételével rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or világdöntőjét január 29-30-án Lyonban; Magyarországot Pohner Ádám képviseli.

A Paul Bocuse által 32 évvel ezelőtt elindított szakácsverseny fináléját minden második évben tartják meg a franciaországi városban, a SIRHA gasztronómiai vásár keretein belül. A verseny mindkét napján 12-12 csapat készíti el fogásait, a magyarok a sorsolás szerint a keddi napon, másodikként kezdhetnek.

Európából 10 csapat kvalifikálta magát, Ázsiából és az összamerikai térségből 5-5 csapat jutott be, Afrikát 2 versenyző képviseli, további két csapat (Olaszország és Kína) pedig szabadkártyával indulhat az idei finálén.

A magyar csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Az idei versenyző Pohner Ádám, akit Csillag Richárd commis segít, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában. A magyar csapat felkészülését két nemzetközi kiválóság, a korábban aranyérmes Orjan Johannessen és a versenyzőként bronz-, coachként pedig aranyérmet nyert Odd Ivar Solvold is segíti.

Magyarország először 2013-ban képviseltette magát a lyoni finálén, abban az évben Széll Tamás és csapata a 10. helyet szerezték meg. 2015-ben Molnár Gábor - és mellette commis-ként Pohner Ádám - a 13. helyen végzett, majd 2017-ben Széll Tamás az európai kontinensdöntő megnyerése után a 4. helyen futott be a világdöntőben.

A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.

Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse lesz, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni. Az ételhez csak a hivatalos versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.

Ismert már a hústál kötelező alapanyaga, a csontos borjúkaraj is, kihívás azonban, hogy az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni. A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt - lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt - is fel kell használni.

Fotón:Csillag Richárd (b) commis (segítő) és Pohner Ádám séf - MTI/Balogh Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2025. Március 10. 10:29, hétfő | Belföld

Mától folyamatosan érkeznek a gépjárműadós határozatok

A befizetési határidő április 15. A több, mint 3,3 millió érintett közül elsőként azok kapják meg a határozatot, akik letöltötték a NAV-Mobilt.

2025. Március 10. 07:39, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága összedönti az európai gazdaságot, ezért ennek nem szabad megtörténnie!

Ukrajna uniós tagsága összedönti az európai gazdaságot, ezért ennek nem szabad megtörténnie - véli a miniszterelnök.

2025. Március 10. 07:36, hétfő | Belföld

Több hullámban eső érkezik a héten

Változékony idő várható a jövő héten és több hullámban kell esőre készülni, a szél pedig gyakran lesz élénk, olykor erős, viharos. A hőmérséklet csúcsértéke 20 Celsius-fok körül alakul

2025. Március 09. 11:08, vasárnap | Belföld

Varga Mihály: a jegybank legfőbb célja az árstabilitás fenntartása

A jelenlegi gazdasági körülmények között a jegybanknak az árstabilitás elérésére és fenntartására kell koncentrálnia