Városlista
2024. szeptember 8, vasárnap - Mária

Hírek

2024. Július 11. 10:59, csütörtök | Kék hírek
Forrás: police.hu

Csaló hívások

 Csaló hívások

Negyven percig áltatta a sértettet, végül leemelte számlájáról a pénzt az álbankár.

A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság folytat nyomozást csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki banki ügyintézőnek adva ki magát több mint 3 500 000 forinttal károsított meg egy gyanútlan férfit. A sértett a kihallgatásán elmondta, hogy július 9-én telefonon kereste egy magát OTP-s ügyintézőnek kiadó férfi, aki tájékoztatta, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számláján, de az átutalást megakadályozták. A telefonáló azt állította, hogy a tranzakciót végrehajtó személy kilétét meg lehet állapítani, ehhez csupán az szükséges, hogy telepítsen egy távoli hozzáférést biztosító programot a gépére. Ennek a sértett eleget is tett, majd az „ügyintéző” egy próbautalás ürügyén átutalta a számláján lévő, több mint 3,5 millió forintot egy másik banknál vezetett számlára. Az sms-ben érkező kódot kérésének megfelelően a sértett írta be a netbankban a saját számítógépén. Miután az utalás sikeres volt, a hívó bontotta a vonalat, azóta a telefonszám nem kapcsolható. A feljelentő vallomásában elmondta, hogy azért nem kételkedett az ügyintézőben, mivel végig udvarias, megnyerő és nagyon segítőkész volt.

Mit tegyen, hogy ne váljon ilyen csalás áldozatává?

Soha ne adjon meg további bankszámlaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat ímélben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
Telefonon hívja egy banki ügyintéző? Azonnal kapcsoljon be a védekező ösztöne, és gyanakodjon! Ha programtelepítést vagy személyes/banki adatokat kér, azonnal bontsa a vonalat!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:20, péntek | Kék hírek

Hírek JNSZ vármegyéből

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 24 órában személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset nem jutott a rendőrség tudomására.

2024. Szeptember 05. 07:35, csütörtök | Kék hírek

A budapesti reptéren fogta el az NNI a québeci gyilkost

A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren fogták el azt az algériai-kanadai–magyar hármas állampolgárságú férfit, akit Kanadában gyilkosságért életfogytiglanra ítéltek, de májusban megszökött a börtönből; azóta keresték a hatóságok

2024. Szeptember 04. 08:04, szerda | Kék hírek

A 24 éve eltűnt gyermek holttestét találták meg!

A DNS-vizsgálat igazolta, hogy a 24 éve eltűnt 11 éves fiú, Till Tamás holttestének maradványait találták meg június végén a nyomozók Baján – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu-n.

2024. Szeptember 03. 11:17, kedd | Kék hírek

Lopott, majd bontott

A jászberényi rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több gépjárművet is ellopott az elmúlt hónapokban. Elfogásakor is éppen egy ilyen autóval közlekedett.